Evrim KÜÇÜK
DIŞ HABERLER
Küresel otomobil satışlarında 2009 ortalarında başlayan dönemsel canlanma hala zayıf. Son üç yılda artışlar ortalama yüzde 7 olarak gerçekleşti. Buna canlanmanın ilk yılındaki yüzde 13'lük artış dahil. Scotiabank 2013'te satışların yüzde 4 yükselmesini ve artışın küresel çapta satışların art arda dördüncü yıla taşınmasını bekliyor. Dünya genelinde satışlardaki artışın itici gücü gelişmekte olan ülkelerde istihdam artışı olacak. 2012'nin son çeyreğinde söz konusu ülkelerde yıllık bazda istihdam artışı yüzde 3.8 olarak gerçekleşmişti. Faiz oranlarının ultra düşük seviyesini koruması ve merkez bankalarının parasal genişleme politikaları da satışların artmasında önemli bir rol oynayacak. Son bir yıl içinde birçok merkez bankası, enflasyonun başlıca kaygıları olduğu bir önceki yılın aksine, para politikalarını gevşetti. Para arzındaki artış otomobil satışlarını destekleyecek. Parasal genişleme trendi genellikle satışlar üzerinde kabaca altı ay boyunca etkili oluyor. Son zamanlarda risklerin hafiflemesine (Euro Bölgesi'ndeki ülkeler riskleri paylaşma konusunda görüş birliği oluşturmaya başladı) bağlı olarak finans piyasalarında şartların düzelmesi ve ABD'de mali uçurum krizinin aşılması satışları yükseltecek diğer unsurlar.
ABD sektörü destekleyecek Batı Avrupa zayıf halka
2013 yılında otomobillerin önünü gelişmekte olan ülkelerdeki satışların hızla artması açacak, ABD'deki araç yenileme talebi de destekleyici olacak. ABD'de binek otomobil satışlarının, hem ailelerin hem de işletmelerin yaşlanan araçlarını yenilemelerinin etkisiyle, 2013'te 15 milyon adet ile 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkması bekleniyor. ABD'de hanehalkı bilançosu gelişme gösterdi ve son on yılın en iyi düzeyinde. Son dört yılda hanehalkı gelirinde bir trilyon dolar artış yaşandı ve bu yollardaki arabaları değiştirmeleri için Amerikalılara yeterli bir bütçe veriyor. Şu an ABD'de araçların ortalama 11 ile rekor seviyeye yükselmiş durumda. ABD'de araç filosunun yaşı genellikle 9 ya da altında oluyordu.
Batı Avrupa ise sektörün en zayıf halkası. Geçtiğimiz yıl Batı Avrupa'da satış hacmi 19 yılın en düşük seviyesine indi. Satışlardaki en düşüşün en büyük nedeni borç yükü altındaki Akdeniz ülkelerinde satışlarda meydana gelen sert gerileme. Ancak gelecek aylarda Avrupa'nın kuzeyindeki çekirdek ülkelerde satışların istikrar kazanacağı tahmin ediliyor. Ekonomik aktiviteyi gösteren veriler ve satış rakamlardaki artış bu beklentiyi destekliyor. Scotiabank, Batı Avrupa'da bu yıl otomobil satışlarının 11.7 milyon ile geçtiğimiz yılki seviyesini koruyacağını tahmin ediyor.
Çin'de satışların çift haneli artması bekleniyor
Son 10 yılda dünya satış hacmindeki artışın yüzde 60'ını gerçekleştiren Çin, küresel otomobil satışlarının lokomotifi. Geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde dip yapan ekonomik büyümenin yeniden hız kazanmasıyla bu yıl Çin'de satışların ivme kazanmaya devam edeceği düşünülüyor. Çin şu an küresel otomobil satışlarının yüzde 20'sini gerçekleştiriyor (kamyon satışları dahil edildiğinde bu oran yüzde 25 oluyor). İyileşen ekonomik performans sayesinde Çin'de 2013 yılında satışların çift haneli büyüme yakalaması büyük bir olasılık. Geçen yıl satışlar yüzde 7 artış göstermişti.
2012'nin ilk yarısında ekonomik büyüme hız kesmiş olsa da, Çin'de kentlerde kişi başına gelir yıllık bazda yüzde 12.5 artarak son 10 yılın ortalamasını tutturdu. Üstelik Çin'in 1.3 milyar nüfusunun sadece yarısı kentlerde yaşıyor ve Birleşmiş Milletler her yıl 20 milyondan fazla kişinin kırsal kesimden kentlere göç ettiğini hesaplıyor. Büyük nüfus yer değişiminin onlarca yıl daha devam etmesi beklendiği ve ancak 2030 yılına gelindiğinde 20 milyondan 10 milyona ineceği göz önüne alındığında Çin pazarının taşıdığı büyük fırsat gözler önüne seriliyor.
Hızlı kentleşme, artan gelir düzeyi ve düşük araç penatrasyon Çin'de otomobil satışlarının önümüzdeki 10 yılda önemli oranda artmasını sağlayacak. Çin'de şu anda 1000 kişiye yalnızca 70 araç düşerken, bu penatrasyon oranı sanayileşmiş ülkelerin onda biri civarında. Diğer yandan, otomobil müşteri kitlesi olarak en önemli yaş grubunu oluşturan 40-49 yaş nüfusunun dörtte biri Çin'de ikamet ediyor. Bu yaş grubu en yüksek harcanabilir gelirin sahibi ve Çin'de toplam nüfusa oranı 2005 yılında yüzde 13.5 olan bu grubun nüfusa oranının 2015 yılında yüzde 17.4'e tırmanması bekleniyor. Bu arada, yapılan son araştırmalar bu yıl Çin'de 66 milyon ailenin yeni bir araç alacak ekonomik duruma sahip olacağını gösteriyor. Bu rakam, şu an Çin'de kullanılan otomobil sayısından yüzde 50 fazla.
Bu büyük potansiyeli karşılamak amacıyla otomobil üreticileri Çin'deki kapasitelerine artırmaya devam ediyor. Çin'in 20015 yılında otomobil ve kamyon montaj kapasitesini, bu yılki 19.5 milyon adet seviyesinden ikiye katlayarak 40 milyona çıkaracağı tahmin ediliyor. Pazarın liderlerinden Volkswagen, Çin'de yedi joint-venture fabrika ile faaliyet gösteriyor. Alman devin üç tesisi de yolda. Bu arada Hyundai geçtiğimiz kasım ayında gelecek üç yıl Çin'deki üretimini yüzde 40 artırmayı ve dünyanın en büyük pazarındaki payını artırmak amacıyla daha lüks modeller piyasaya sürmeyi planladığını duyurmuştu. Çin'de en hızlı büyüyen segment SUV'lar. Sn bir yıl içinde ülkede SUV satışları yüzde 24 artarken, otomotiv firmaları bu yıl Çin'de 20 yeni SUV modeli piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor.
Brezilya'da yatırım seferberliği yaşanacak
[PAGE]
Brezilya'da yatırım seferberliği yaşanacak
Otomobil üreticilerinin göz diktiği bir diğer pazar da Brezilya. Bu pazarda varlıklarını artırma planları yapan otomotiv şirketleri 2017 yılına kadar Brezilya'da 19 milyar dolarlık yatırımı hayata geçirecek. Bu miktarın 5.2 milyar doları yeni fabrika yatırımları için, geri kalanı ise mevcut üretim tesislerinin yenilenmesi için harcanacak. FIFA 2014 Dünya Kupası ve 2016 Yaz Olimpiyatları öncesinde altyapı çalışmalarının hız kazanmasının yardımıyla 2013'te yüzde 3.5 ile geçen yıl üç katı hızda olması beklenen ekonomik büyüme otomobil satışlarına yansıyacak. Merkez Bankası, ekonomiyi canlandırmak amacıyla Temmuz 2011'den bu yana kısa vadeli faiz oranlarını 500 baz puan aşağı çekti. Bunun sonuncunda Brezilya'da otomobil kredisi faiz oranları neredeyse son 10 yılın en düşük düzeyinde ve ülkede batık krediler de azalıyor. Yüzde 5.3 seviyesinde bulunan rekor seviyede düşük işsizlik oranı ve krediye erişimin kolaylaşmasının yarattığı pozitif etkiyle Brezilya'da otomobil satışlarının bu yıl milyon adeti bulacağı tahmin ediliyor. Bu rakam, 2007 yılında yapılan satışların neredeyse 1 milyon adet üzerinde. Brezilya'nın küresel otomobil satışlarında payı yüzde 4'ün biraz üzerinde.
Rusya ve Japonya hız kesecek
Rusya ve Japonya, geçtiğimiz yıl küresel otomobil satışları için kilit önemdeki iki ülkeydi. Her iki ülkede de satışları çift haneli büyüme kaydetti. Satışlardaki artışın büyük bir bölümü hükümetin yeni araç almaya yönelik teşvikleriyle sağlandı.Rusya'da otomotiv sektörü 2009 yılındaki daralmanın ardından 2010 ve 2011 yıllarında güçlü bir büyüme eğilimi göstermişti. İç talepteki toparlanma ve hükümetin uygulamaya koyduğu hurda programı neticesinde ülkede binek araç satışları 2010 yılında yüzde 30 ve 2011 yılında yaklaşık yüzde 40 artış kaydetti. Ancak bu iki ülkedeki teşvikler de sona erdi. Bunun neticesinde bu yıl Rusya'da satışların tek haneli büyümeye geri dönmesi beklenirken, Japonya'da ise satışların 2012'ye oranla gerileyeceği tahmin ediliyor. Bunun ilk sinyalleri aralık ayında alınmaya başladı. Japonya'da yeni araç satışları aralıkta bir önceki yıla göre yüzde 3.4 düştü. Japonya Otomobil Satıcıları Derneği JADA'nın verilerine göre, Japonya'da 2011 yılının Aralık ayında 221,960 adet olan araç satışları 2012 yılı aralık ayında 214 bin 429 adede indi. Japon hükümetinin ekonomik yakıt tüketimi yapan araç satışları konusundaki teşvikleriyle, 2012 yılının tamamı için Japonya'da otomobil satışları iki yıldır ilk kez artış gösterdi. Japonya'da 2012 yılında otomobil satışları yüzde 2.6 artarak 3.39 milyona çıktı.Bir diğer önemli otomobil pazarı Kanada'da satışların bu yıl 1.9 milyon adet olması öngörülüyor. Geçtiğimiz yıla göre satışlarda 100 bin adet artış anlamına gelen bu seviyeye çıkılmasıyla Kanada'da bugüne kadar yıllık bazda ikinci en yüksek satış rakamına ulaşılmış olacak. Batı kesimler başta olmak üzere Kanada'da işsizlik oranının gerilemesi pazarı destekleyecek fakat konut pazarındaki yavaşlamanın tüketici güvenini ve hane halkı servetini zedelemesi, satışlardaki artışı sınırlandıracak.
Hindistan'da cılız büyüme sürüyor
2013 yılında yakından takip edilecek bir diğer pazar ise Hindistan. 2002 yılından bu yana en düşük ekonomik büyüme hızı ve artan enflasyon nedeniyle parasal genişlemenin 50 baz puan ile sınırlığı kaldığı zorlu bir yılın ardından 2013'te görünüm biraz daha iyi. Hindistan'da bu yıl otomobil satışlarının yüzde 5 ile geçen yıla benzer bir artış göstermesi bekleniyor. Daha güçlü bir performans enflasyonist baskıların azalmasına ve merkez bankasının faizleri aşağı çekmek için manevra alanı vermesine bağlı. Hindistan'da yeni araçların neredeyse yüzde 80'i kredi ile alınıyor.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ise küresel otomobil pazarının bu yıl baskı altında kalacağını düşünüyor. Kuruluş, Avrupa'daki zayıf talep ve Çin'deki satışların hız kesmesinin 2013'te küresel pazarı baskılayacağı öngörüsünde bulundu. Moody's önümüzdeki bir buçuk yıl boyunca sektörün görünümünü için 'durağan' diyor ve bu yıl küresel hafif ticari araç satışlarının yüzde 2.9 artacağını tahmin ediyor. Moody's'in raporunda, Batı Avrupa'da bu yıl hafif araç talebinin, özellikle Güney Avrupa ve İtalya'da pazarın zayıflamasından ötürü, yüzde 3 daralacağı tahminine yer veriliyor. Çin'deki hafif araç talebinin ise yüzde 8.5 artacağı öngörülüyor. Moody's ayrıca, Avrupa'daki kapasite fazlasının birçok otomobil üreticisini yeniden yapılanmaya yönelik tedbirler almaya zorlayacağını düşünüyor.
Türkiye pazarında yüzde 5-10 büyüme bekleniyor
[PAGE]
Türkiye pazarında yüzde 5-10 büyüme bekleniyor
Ekonomide yumuşak inişi sağlamak için alınan önlemler ve ÖTV oranlarında yapılan artışın etkisiyle otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 2012 yılında yüzde 10 daralarak 777 bin adete gerilerken, Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, Reuters'a yaptığı açıklamada, ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 4'e yaklaşmasıyla pazarın yüzde 5-10 arasında büyüyebileceğini söyledi. ODD verilerine göre, otomobil satışları 2012 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6.27azalarak 556,280 adete gerilerken, hafif ticari araç pazarı yüzde 18.3 düşüşle 221.481 adet seviyesinde gerçekleşti. Aralık ayında otomotiv pazarı ise yüzde 9.78 azalarak 115.400 adet oldu. Türkiye, Avrupa Otomotiv satışları sıralamasında 2012 Ekim ayında 5. ve 2012 Ocak-Ekim döneminde 6. sırada yer aldı. Türkiye, Avrupa Hafif Ticari Araç satışları sıralamasında bu yılın ekim ayında ve ocak-ekim döneminde 4. sırada yer aldı. Sektör yetkilileri Avrupa'daki daralmanın kaçınılmaz olarak Türkiye'ye de yansımasının göz ardı edilemeyeceğine dikkat çekerek, 2012 yılının Türkiye otomotiv sektörü açısından yıl içinde oluşan bazı olumsuz şartlara rağmen başarılı kabul edilmesi gerektiğini belirtiyor. 2013 yılının otomotiv sektörü açısından bir normalleşme yılı olacağını dile getiren yetkililer, 2013'te rekabetin kızışmasını bekliyor.
Uluslararası otomobil satışları (milyon adet)
1990-99 2000-09 2010 2011 2012t 2013t
Toplam satışlar 39.20 49.64 56.82 58.89 62.00 64.73
Kuzey Amerika* 16.36 18.38 13.96 15.22 16.97 17.72
Kanada 1.27 1.59 1.56 1.59 1.68 1.69
ABD 14.55 15.79 11.55 12.73 14.30 15.00
Meksika 0.54 1.00 0.85 0.90 0.99 1.03
Batı Avrupa 13.11 14.39 12.98 12.80 11.65 11.65
Almanya 3.57 3.33 2.92 3.17 3.08 3.14
Doğu Avrupa 1.18 2.71 3.14 3.90 4.37 4.63
Rusya 0.78 1.53 1.91 2.65 3.05 3.20
Asya 6.91 11.64 22.47 22.50 24.24 25.70
Çin 0.43 3.56 9.41 10.04 10.74 11.85
Hindistan 0.31 0.89 1.87 1.95 2.05 2.15
Güney Amerika 1.64 2.52 4.27 4.47 4.77 5.03
Brezilya 0.94 1.57 2.69 2.64 2.86 3.00
- Kamyonetler dahil
Geçen yıl ABD ve İngiltere toparlandı İspanya ve İtalya'da satışlar çakıldı
Merkez bankalarının parasal genişleme uyguladığı ABD'de otomobil satışları geçen yıl önemli oranda artış gösterdi. Ülkede otomobil satışları 2012'de yüzde 13.4 artarak son beş yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Otomotiv sektöründeki genel satış rakamı 14.5 milyon adet olurken, General Motors (GM) 2.5 milyon adet otomobil ve kamyonet satışıyla ilk sırada yer aldı. Japon otomotiv şirketleri 2011'deki tedarik zinciri sorununu aşarak pazar paylarını artırdı. Satışların artmasında ABD ekonomisindeki iyileşme belirtilerinin ve kredi alma kolaylığının etkili olduğu bildirildi. En yüksek artışı yüzde 35 ile Volkswagen kaydederken, Toyota Motor satışları yüzde 27, Honda ise yüzde 24 arttı. Uzmanlar 2013 yılında otomotiv sanayisinde olumlu gelişmelerin devam edeceğini düşünüyor. Otomotiv şirketleri satışların daha da artmasını bekliyor. Ford, ABD'deki toplam satışların 16 milyona kadar çıkabileceği tahmininde bulunurken GM tahminleri 15-15.5 milyon düzeyinde bulunuyor. GM satış müdürü Kurt McNeil, "GM'nin 2012'deki güçlü performansı, otomotiv sektörünün canlanması ve ABD ekonomisinin genel sağlıklı gidişatı bizi 2013 yılı bakımından iyimser kılıyor" dedi. GM satışları 2012'de yüzde 3.7 arttığı halde, genel pazar payı 2011'deki yüzde 19.6 oranından yüzde 17.9'a düştü. Toyota ve Honda'nın satışları ise Japonya'daki deprem ve tsunaminin ardından yaşanan tedarik zinciri sorunlarının aşılmasıyla büyük artış kaydetti. Toyota'nın 2012 satışları 2.1 milyona, pazar payı ise yüzde 1,5 artışla yüzde 14.4'e ulaştı.
İngiltere'de satışlar yüzde 5.3 arttı
[PAGE]
İngiltere'de satışlar yüzde 5.3 arttı
İngiltere'de otomobil satışları 2012'de yüzde 5.3 artarak toplam 2.04 milyona ulaştı. İngiltere'de otomotiv sektörünü geliştirmek için faaliyet yürüten Motor İmalatçıları ve Ticaretçileri Derneği SMMT, bu rakamın 2008'den bu yana en yüksek düzeye denk düştüğünü vurguladı.Ford'un Fiesta ve Focus modelleri ile Vauxhall Corsa ve Astra en çok satan otomobiller oldu. Beşinci sırada Volkswagen Golf, altıncı sırada ise Nissan Qashqai yer aldı. SMMT başkanı Paul Everitt "2013'te piyasanın sağlam duracağını öngörüyoruz" dedi.
Ancak diğer uzmanlar aynı görüşü paylaşmıyor. Bu talebin yıl boyunca aynı şekilde devam edip etmeyeceğinin belli olmadığını belirten Barclays bankasından Richard Lowe, "Tüketici harcamaları sınırlı olmaya devam edecek. imalatçılar arzın talebi aşmaması konusunda özen göstermeli" dedi. Geçen yıl kaydedilen artış, son 11 yılın en yüksek artışı oldu. 2.04 milyon adet satışın yüzde 12.9'unu özel bireysel satışlar oluşturdu.
Aralık ayı satışları geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 3.7 artarak 123.557'ye ulaştı. Ancak İngiltere'de otomobil piyasası, 2,4 milyon adet satışın kaydedildiği resesyon öncesi 2007 rakamlarının hâlâ yüzde 14,9 gerisinde bulunuyor. SMMT, geçen yılki olumlu gelişmelerde promosyonlar ve teşviklerle birlikte bazı alıcıların kullanılmış araba yerine yeni araba satın almayı tercih etmesinin etkili olduğunu bildirdi.
İspanyol otomotivi tarihinin en kötü dönemini geçirdi
İspanya'daki otomotiv üreticileri derneği Anfac, otomotiv bayileri derneği Faconauto ve otomotiv satıcıları derneği Ganvam'ın açıkladığı istatistiklere göre, 2012 yılında yeni otomotiv satışının bir yıl önceye oranla yüzde 13.4 düşerek, 699 bin 589 olduğu belirtildi.
Resmi istatistiklerin tutulduğu 1989 yılından bu yana otomotiv sektörünün en kötü yılını geçirdiği, satışların özellikle Kanarya Adaları ve Extremadura özerk yönetimlerinde düştüğü vurgulandı. Kriz ile bağlantılı olarak dizel araçların satışının yüzde 68.9 oranıyla en fazla olduğu kaydedildi. Anfac, Faconauto ve Ganvam yetkilileri, 2013 yılında İspanya'da ekonomik krizin etkilerinin daha büyüyeceği uyarısında bulanarak, hükümetten otomotiv sektörünü teşvik edici yeni adımlar atmasını istedi.
İtalya'da da satışlar dip seviyede Ekonomik krizin vurduğu İtalya'da da satışlar geçen yıl sert düşüş gösterdi. İtalya'da Ulaştırma Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre ülkede 2012 yılında otomobil satışları 30 yılın düşük düzeyine geriledi. Ülkede satışların azalmasında ekonomik krizin tüketicileri büyük ölçekli alımlardan uzak tutması etkili oldu. Verilere göre Avrupa'nın en büyük 3. otomobil pazarı olan ülkede satışlar geçen yıl 1.402 milyon adet oldu. İtalya'da 2011 yılında toplam 1.749 milyon adet otomobil satışı gerçekleşmişti. 2012 verisi önceki yıla oranla yüzde 20 gerileme gösteriyor. Öte yandan Marketwatch internet sitesinde yer alan habere göre ülkenin en büyük otomobil üreticisi olan Fiat'ın 2012 yılı satışları 415 bin adet oldu. Şirketin Pazar payı yüzde 0.2 artarak yüzde 29.6'ya çıktı. Fiat, Avrupa satışlarının yarısını kendi ülkesi olan İtalya'da gerçekleştiriyor.
Almanya da nasibini aldı
Avrupa'nın çekirdek ülkelerinden Almanya'da da 2012 yılında yeni araç satışlarında düşüş meydana geldi. Almaya Otomobil Sanayicileri Birliği'nden (VDA) yapılan açıklamada, Almanya'da 2011 yılında 3.17 milyon yeni aracın trafiğe çıktığı, bu sayının 2012 yılında 3.08 milyona gerilediği, bunun da yüzde 2.9 oranına bir düşüş anlamına geldiği belirtildi. Geçen yıl trafiğe yeni çıkan araç sayısının, belirlenen 3.1 milyon hedefinin altında kaldığı ifade edilen açıklamada, 2013 yılında da trafiğe çıkacak yeni araç sayısında bir gerileme olacağı ve bu sayının yaklaşık 3 milyon civarında olacağı tahminine yer verildi. Açıklamada, Euro Bölgesi'nde borç krizinin Alman müşterilerini olumsuz etkilediği de vurgulandı. Fransa'da satışlar rekor seviyede düşerken, satışlardaki azalma yüzde 14 civarında gerçekleşti. Krizin etkilerini azaltmak için hükümetin vergileri artırmasının satışlar üzerinde etkili olduğu belirtiliyor. Avrupa'da en çok satış gerçekleştiren otomobil markası Volkswagen'in satışları İtalya'da yüzde 36, Fransa'da yüzde 25, İspanya'da ise yüzde 15 geriledi.
AB pazarı, geçen yılın ilk 11 ayında sert daralma gösterdi. AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre 2012 ocak-ekim döneminde satışlarda en sert düşüş yüzde 40.8 ile Portekiz'de, ardından yüzde 40,4 ile Yunanistan'da ve yüzde 21 ile İtalya'da görüldü. Daralma yaşayan diğer ülkeler arasında, Slovenya, İspanya, Fransa, Finlandiya, Belçika, İrlanda ve İsveç yer aldı. Aynı dönemde satışlarda en çok artış yüzde 56.6 ile İzlanda'da, yüzde 14.6 ile Estonya'da ve yüzde 13.1 ile de Macaristan'da yaşandı.
Çin satışta Avrupa'yı solladı Bu yıl da üretimde öne geçecek
[PAGE]
Çin satışta Avrupa'yı solladı Bu yıl da üretimde öne geçecek
Avrupa 2012 yılını ekonomik kriz için endişelenerek geçirirken, Çin otomobil satışlarında ilk kez Avrupa'yı geride bırakmayı başardı. Avrupa'da otomotiv sektörü zor bir dönemden geçiyor. Euro krizi nedeniyle talep, başta kemer sıkma tedbirlerinin vurduğu güneydeki ülkelerde olmak üzere düşüyor. Çin'de ise üretim bandından çıkan araç sayısı giderek artıyor. Alman Süddeutsche Zeitung'a göre 2012'de Çinli tüketiciler ilk kez olarak Avrupalılardan daha fazla otomobil satın aldı. Çin'de geçtiğimiz yıl yeni otomobil kayıtları 13.2 milyon adet olurken, Avrupa'da önceki yıl 13.6 milyon olan yeni kayıtlar 2012'de 12.5 milyona indi.
Duisburg-Essen Üniversitesi Otomotiv Araştırma Merkezi Başkanı Ferdinand Dudenhöffer, gazeteye yaptığı açıklamada, Çin pazarındaki büyümenin devam edeceğini ve Çin'deki otomobil satışlarının ABD'yi geçmesinin en meselesi olduğunu belirtti. Dudenhöffer, 2030 yılında Çin otomobil pazarının Avrupa ve ABD pazarının toplam büyüklüğüne erişebileceği tahmininde bulundu.
Ancak Çin pazarındaki patlama kendi üreticilerine çok da yaramıyor. Örneğin Alman markaları 2012'de Çin'de, Almanya'da olduğundan daha fazla otomobil satışı yaptılar. Çin'de satılan araçların büyük bir bölümü Çinli bir şirketin Avrupalı ya da Amerikalı ortaklığıyla üretildi. Süddeutsche'e göre ülkede üretilen araçların sadece üçte biri yanlıca Çinli şirketlere ait.
Avrupa'daki satışlar ise baskı altında. Ford Avrupa, Renault, Opel gibi firmalar satışlarını artırmakta zorlanıyor. Peugeot-Citroen yaklaşık 10 bin kişinin işine son vereceğini duyurmuştu. Ayrıca şirketin finans kolunun da Paris tarafından 9.2 milyar dolarlık bir paketle kurtarılması bekleniyor.
Çin üretimde de Avrupa'yı geçecek
Orta sınıfın ciddi bir hızla büyüdüğü Çin'de bu trendin devam etmesi beklenirken, Çin'in bu yıl üretimde de Avrupa'nın önüne geçeceği tahmin ediliyor. Otomotiv endüstrisinin önde gelen beş danışmanlık firmasının verilerine göre 2013 yılında Çin'deki yeni otomobil üretimi ilk kez Avrupa'yı geride bırakacak. Financial Times gazetesinin danışmanlık firmalarının verilerine dayanarak yaptığı habere göre, Çin'de bu yıl otomobil ve kamyonet üretimi 19.6 milyon adete ulaşacak, Avrupa'da ise üretim 18.3 milyon adette kalacak. 2012'de Rusya ve Türkiye dahil olmak üzere Avrupa'da 18.9 milyon adet araç üretimi gerçekleştirilirken, Çin'de üretim 17.8 milyon olmuştu. Ancak Avrupa'da yaşanan ekonomik krizin yeni araç talebini azaltması nedeniyle bu yıl üretimin 2012'nin altında kalacağı tahmin ediliyor. 2013 yılında talepte önemli bir değişim beklenmezken, BMW'nin CEO'su Norbert Reithofer, Avrupa pazarını 'çok zorlu' olarak niteliyor. Volvo'nun CEO'su Hakan Samuelsson ise daha karamsar bir tablo çiziyor ve 'Avrupa pazarı için yapılacak tek şey dua etmek' diyor.
Geçtiğimiz yıllara bakıldığında Avrupa'daki durumun ne kadar bozulduğu daha net görülüyor. 2001 yılında dünyadaki otomobillerin yüzde 35'ini Avrupa üretiyordu fakat 2013'te Avrupa'nın toplam üretimin içindeki payının ancak yüzde 20'nin biraz üzerinde olacağı hesaplanıyor. Çin'in ise 2000 yılında küresel üretim içinde yüzde 3.5 olan payını bu yıl yüzde 23.8'e çıkaracağı tahmin ediliyor.