Bundesbank büyüme beklentisini yükseltti

Almanya Merkez Bankası, 2014 yılı büyüme beklentisini 1,7'den 1,9'a çıkardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) 2014 yılı büyüme beklentisini 1,7'den 1,9'a yükseltirken, aynı dönem için enflasyon beklentisini ise yüzde 1,3'ten yüzde 1,1'e indirdi.

Bundesbank'tan yapılan açıklamaya göre banka, büyüme ve enflasyon tahminlerinde değişikliğe gitti.

Bundesbank, bu yıl için büyüme beklentisini yüzde 1,7'den yüzde 1,9'a yukarı yönlü revize etti. Banka, 2015 için büyüme beklentisini yüzde 2, 2016 içinse yüzde 1,8 olarak açıkladı.

Bundesbank ekonomistlerinin, istihdamda devam eden bir büyüme tahmin ettiği ve bu tahminin ağırlıklı olarak yüksek seviyede göç tarafından desteklendiği belirtilen açıklamada, "Almanya genel devlet bütçesi 2015 yılına kadar dengede olmaya yakın. 2016 yılında belirgin bir fazla verebilir. Bundesbank ekonomistleri bu görünümü öncelikle olumlu ekonomik duruma ve faiz yükünün daha da azalmasına dayandırıyor" denildi.

Banka, 2014 yılı enflasyon tahminini ise yüzde 1,3'ten 1,1'e revize etti. 2015 yılında yüzde 1,5 enflasyon öngören Bundesbank, 2016 yılında ise enflasyonun yüzde 1,9'a yükselmesini bekliyor.  

Açıklamada, Bundesbank uzmanlarının enerji hariç, enflasyon oranının 2016 yılında yüzde 2'den fazla artmasını tahmin ettiği kaydedildi.  

Bundesbank Başkanı Jens Weidmann konuya ilişkin açıklamasında, olumlu genel görünüme rağmen, genel olarak dış ortamdan kaynaklı risklerin hala mevcut olduğunu bildirdi.

Weidmann, "Euro Bölgesi'nde artan jeopolitik riskler ya da krizlerin yeniden parlaması sadece dış ticaret kanalıyla değil aynı zamanda güven sarsma sebebiyle de GSYH'nin azalmasına sebep olabilir" değerlendirmesinde bulundu.