Bütçe açığı beklentiyi aşabilir

Hollanda'da 2013'te bütçe açığının yüzde 4,6 olması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LAHEY - Ekonomide durgunluk yaşayan Hollanda'da bütçe açığının öngörülenden daha yüksek olması bekleniyor. Merkezi Planlama Bürosu (CPB) tarafından yapılan açıklamada, daha önce önümüzdeki yıl için yüzde 4,5 olarak tahmin edilen bütçe açığının yüzde 4,6'ya çıkmasının beklendiği belirtildi. Ekonomideki durgunluğun bu yılın ikinci yarısına kadar süreceği kaydedilen açıklamada, ekonomik büyümenin 2013'te yüzde 1,25, 2015'te ise 1,5 düzeyine çıkmasının öngörüldüğü ifade edildi.

İstihdam açığında daha önce açıkladığı gibi yüzde 6'lık bir büyüme olacağı tahmininde bulunan CPB, toplam işsiz sayısının 2013'te 545 bine çıkmasının beklendiğini kaydetti. İktidardaki azınlık hükümetinin hazırladığı 2012 yılına ait Bütçe Kanunu Tasarısında, bütçe açığı bu yıl için yüzde 2,9 olarak hesaplanmıştı.

İktidarı oluşturan Liberal Parti (VVD) ile Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA) ve onlara dışarıdan destek veren Özgürlük Partisi;nin (PVV), ekonomik krizi aşmak için hazırlayacakları ek tasarruf tedbirlerine dönük görüşmeleri ise devam ediyor. Daha önce 9 milyarlık avroluk bir tasarruf paketi planlayan hükümet ortaklarının, son açıklanan rakamlardan sonra bunu daha da genişletmeleri bekleniyor.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir