Büyüme beklentilerini düşürdü, risklere dikkat çekti
IMF; 2013 için global ekonomik büyüme beklentisini yüzde 3.1'den 2.9'a düşürürken, Türkiye için büyüme beklentisini yüzde 3.8'e çıkardı.
İSTANBUL - IMF, Washington'da bugün başlayacak Dünya Bankası/IMF güç dönemi toplantıları için hazırladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda 2013 ve 2014 için global ekonomik büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etti.
2013 için global ekonomik büyüme beklentisini yüzde 3.1'den 2.9'a, 2014 büyüme beklentisini yüzde 3.8'den 3.6'ya düşüren IMF, global büyümenin hala zayıf olduğuna ve tahminlere yönelik risklerin aşağı yönlü olmaya devam ettiğine işaret etti.
Aşağı yönlü riskler ve dinamiklerdeki değişimin sonucu olarak yeni politika zorluklarının, meydan okumalarının ortaya çıkmakta olduğunu ifade eden IMF, politikaların bulaşıcı etkilerinin daha büyük endişeler yaratabileceğine de vurgu yaptı.
Türkiye için büyüme beklentisi yüzde 3.8'e çıktı
IMF raporunda, küresel piyasalarda görülen son istikrarsızlıkların, Türkiye'nin de içinde olduğu bazı yerel ekonomilerin finansal koşullarında daralmaya sebep olduğu vurgulanırken, "Geniş portföy girişlerine sahip olan ülkeler, dış istikrarsızlıklara sahip olan diğer ülkelere göre küresel krizden daha fazla etkilendiler. Ancak, verilere göre daha dar finansal şartlara sahip olan ekonomilerde meydana gelen olumsuz etkiler ılımlı bir seyir izlemektedir" denildi.
Türkiye'de finansal anlamda yaşanan bazı daralmaların, bu yılın ikinci yarısında ekonomik aktivitelerin yavaşlamasıyla sonuçlanacağına işaret edilen raporda, Türkiye'nin bu yılki büyüme beklentisini yüzde 3,4'ten yüzde 3,8'e çıkardı. Gelecek yıla ilişkin tahminini ise yüzde 3,7'den yüzde 3,5'e düşürdü.
Raporda ayrıca, önceki raporda yer alan Türkiye için bu yıl yüzde 6,6 ve gelecek yıl yüzde 5,3 oranındaki enflasyon tahminleri değiştirilmedi. Türkiye'de işsizlik oranı tahminlerinde de değişiklik yapılmayarak, bu yıl için yüzde 9,4 ve gelecek yıl için yüzde 9,5 şeklinde öngörüldü. Bu yıl için yüzde 6,8 olarak tahmin edilen cari işlemler açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranı ise yüzde 7,4'e çıkarılırken, gelecek yıl için bu oran yüzde 7,3'ten 7,2'ye indirildi.
Fed’i uyardı
Piyasaların ABD para politikasının bir dönüm noktasına ulaşmakta olduğuna giderek artan şekilde ikna olduklarını, bunun ABD ve birçok diğer ülkede uzun vadeli faiz oranlarında beklenmedik derecede büyük artışlara yol açabileceğine işaret eden IMF, FED'in tahvil alımlarına devam etme kararını sürdürmemesi halinde bunun ekonomik aktivitenin yavaşladığı ve varlık kalitesinin zayıfladığı gelişmekte olan ekonomiler için risk yaratabileceğini belirtti. IMF, FED'in politikalarını dikkatle uygulaması ve açık bir iletişim ortaya koymasının önemli olacağını da vurguladı.
Emtia ihracatçısı olanlar etkilenecek
IMF, ABD ekonomisi için 2013 yılı büyüme beklentisini yüzde 1.7'den 1.6'ya, 2014 büyüme beklentisini ise yüzde 2.7'den 2.6'ya revize etti. Çin ekonomisinin de yavaşlamakta olduğuna işaret eden ve Çin için 2013 yılı büyüme beklentisini yüzde 7.8'den 7.6'ya indiren IMF, bu yavaşlamanın gelişmekte olan ve kalkınmakta olan ekonomiler arasında emtia ihracatçısı olanları etkileyeceğini belirtti.
Yeni krizler tetikleyebilir
IMF raporunda, Euro Bölgesi finansal sisteminde parçalanmışlık, tüm büyük ekonomilerdeki yüksek kamu borç yüke gibi eski problemlerin hala çözülmediğini ve bunların yeni krizleri tetikleyebileceğini de vurguladı.
Büyük ekonomilerin acil olarak görünümlerini iyileştirecek politikalar uygulamaları gerektiğini, aksi takdirde bastırılmış bir orta vadeli büyüme rotasına gireceğini belirten IMF, ABD ve Japonya'nın da orta vadeli mali düzenleme için somut adımlar da içeren güçlü planlar geliştirmeleri ve uygulamaları gerektiğini ifade etti. IMF, Euro bölgesinin güçlü bir parasal birlik oluşturması ve finansal sistemini temizlemesi gerektiğini ifade ederken, Çin'in de özel tüketim harcamalarında kalıcı bir büyüme sağlaması gerektiğini vurguladı.
IMF, bir çok gelişmekte olan piyasa ekonomisinin yeni bir tur yapısal reforma ihtilacı olacağını da belirtti.