Büyümeyi korumak için tedbir paketi çıkarıyor

Büyüme hedefinin tehlikede olmasıyla Çin, demiryolu harcamaları ve vergi indirimlerini kapsayan bir tedbir paketi çıkarmaya hazırlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'deki yavaşlamanın, Başbakan Li Keqiang'ın bu yılki yüzde 7.5 büyümesini tehdit etmesi üzerine Pekin hükümeti, ekonomiyi desteklemek ve istihdam yaratmak için, demiryolu harcamaları ve vergi indirimlerini içeren bir tedbir paketinin ana hatlarını belirledi. Devlet Konseyi dün Li ile yapılan toplantının ardından yaptıkları açıklamada, hükümetin bu yıl özellikle daha az gelişmiş orta ve batı bölgelerindeki demiryolu inşaatları için 150 milyar yuan (24 milyar dolar) değerinde tahvil satacağını açıkladı. Yetkililer ayrıca demiryolu finansman kaynağını artırmak için 200 ila 300 milyar yuanlık kalkınma fonu oluşturacak.

Tedbirler, imalat, perakende satışlar ve yatırımdaki yavaşlamanın beklenmedik şekilde zayıf büyümeye işaret etmesinin ardından kabinenin inşaat harcamalarını hızlandırma planlarını genişletiyor. Bloomberg'in Mart'taki anketine katılan analistler, dünyanın en büyük 2. ekonomisinin geçtiğimiz çeyrekte yüzde 7.4 büyüdüğünü tahmin ediyor.

Bu paketin büyümede istikrar sağlanması için tasarlanmış "mini bir teşvik paketi" olduğunu söyleyen Pekin'deki Everbright Securities Co.'nun başekonomisti Xu Gao, "Büyüme oranının makul seviyenin alt sınırına doğru yavaşlarken, Başbaklan Li büyümeyi tekrar yoluna koymak için bir şeyler yapmaya çalışıyor" dedi.

Daha önce Dünya Bankası'nda çalışmış olan XU, politikalar ve hükümetin yüzde 7.5 büyüme hedefine bağlılığının, genişlemenin muhtemelen 2. çeyrekte hızlanacağı anlamına geldiğine dikkat çekti.