Cari açık için derhal adım atılmalı

JP Morgan, cari işlemler açığında devam eden kötüleşmeye müdahale olarak MB'nin TL mevduatları için zorunlu karşılık oranını 50 baz puan artırabileceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'de bugün açıklanan cari işlemler dengesi verilerini değerlendiren JP Morgan, cari işlemler açığının güçlü iç talebin desteği ile genişlemeye devam ettiğini belirterek, dış ödemeler dengesinde devam eden kötüleşmenin hükümet yetkililerinin konuşarak dikkatli ve kararlı şekilde el atmalarının gerektiğine inandıklarını bildirdi.

Cari işlemler açığında devam eden bu artışa en çabuk müdahele olarak TCMB'nin TL mevduatlar için zorunlu karşılık oranını 50 baz puan artırabileceğini düşünen JP Morgan, yarın veya bayram tatili sonrasında bunun olmasını beklediklerini vurguladı.

JP Morgan ayrıca, TCMB'nin zorunlu karşılık oranını gelecek birkaç ayda toplam 150 baz puan artırmasını süpriz olmayacağını da ifade etti.

TCMB'nin kararlı şekilde adım atmaması ve/veya seçimler öncesinde mali politikada ciddi gevşeme yaşanması halinde Türkiye'de risk algılamalarının keskin şekilde kötüleşebileceğini vurgulayan JP Morgan, bu durumun temel senaryoları olmadığını da belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir