Castro'dan 'yoksulluk' uyarısı

Havana'da CELAC zirvesinde konuşan Küba lideri Raul Castro yoksullukla mücadele edilmesini ve ABD'nin bölgedeki hegemonyasının kırılmasını istedİ

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HAVANA- Küba Devlet Başkanı Raul Castro Latin Amerika ve Karayip ülkeleri liderlerini sağlık ve eğitim alanında gelişme sağlamaya, doğal kaynakları yoksulluğu sona erdirmek için kullanmaya davet etti. 

Castro zirveye katılan 33 ülke liderini zirveye davet edilmeyen kuzeydeki komşularına karşı birleştirmeye çalışarak Latin Amerikalıların ABD'den doğrudan ya da dolaylı şikayetlerini de sıraladı. Latin Amerika ve Karayip Ülkeleri Birliği (CELAC) liderlerine seslenen Castro "Cehaleti ortadan kaldırmak için mümkün olan her şeyimiz var. Bunu yapmak için siyasi irade gerekli" dedi. 

Castro ABD'nin casusluk, NATO'nun Sovyetler Birliği sonrası misyonun genişletmesi, Puerto Rico'nun statüsü, Ekvadır'un ABD petrol şirketi Chevron'dan çevreye zarar verdiği için devam eden  tazminat mücadelesi gibi faaliyetlerini sıraladı. Castro "Doğal kaynaklarımız üzerinde egemenliğimizi uygulamalıyız, yabancı yatırımlarla ve  uluslararası şirketlerin ülkelerimiz üzerinde operasyon yapmasıyla ilgili elverişli politikalar kurmalıyız" dedi. 

Küba lideri 1959 devriminden beri ülkesinin sağlık ve eğitim alanındaki başarılarından söz etti. 

Zirveye katılan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon yaptığı konuşmada Küba'nın adını vermeden bölgede insan hakları alanında gelişme sağlanması için tüm liderlerin destek vermesini istedi. 

Öte yandan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff Küba'nın efsanevi lideri Fidel Castro'yu ziyaret etti ve iki saat birlikte zaman geçirdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir