Casusluk ABD ile Fransa'nın arasını açtı
NSA’nin eski sistem analisti Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelerin 2013 başlarında gazeteci Glenn Greenwald tarafından yayınlanmasıyla başlayan süreç, ABD ile Fransa arasında krize dönüştü.
PARİS - Fransa'da yayımlanan Le Monde gazetesinin haberine göre, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışmasına göre Amerikalı ajanlar, sadece 10 Aralık 2012-Ocak 2013 tarihlerinde Fransa'da 70,3 milyon telefon görüşmesini kaydetti.
ABD’nin, Fransa'daki terör şüphelileri ile bağlantılı iş adamlarının ve üst düzey Fransız bürokratların telefonlarını dinlediğini belirten gazete ayrıca, durumdan haberdar olan Fransız yargısının, geçen temmuzda ön soruşturma başlattığını kaydetti. Le Monde’un haberinin ardından Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls, konuya ilişkin ABD’den bilgi isteneceğini belirtirken, aynı saatlerde ABD'nin Paris Büyükelçisi Charles Rivkin'in iddialarla ilgili bilgi vermesi için “acil” koduyla Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.
Suriye konusunun ele alınacağı Cenevre-2 Konferansı’nın hazırlıkları için Paris’te bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşen Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Washington yönetiminin Fransa'da yaptığı iddia edilen casusluk faaliyetleriyle ilgili bilgi talebini tekrarladı.
Görüşmenin ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Romain Nadal, "Fabius, müttefikler arasında olması kabul edilemeyecek faaliyetlerin durdurulması konusundaki bilgi talebimizi ABD'li mevkidaşına yineledi'' dedi.
Hollande devreye girdi
Bu arada casusluk krizi nedeniyle Fransa’nın duyduğu rahatsızlık en üst düzeyde dile getirildi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ABD Başkanı Barack Obama'yı telefonla arayıp, iki ülke arasında ortaya çıkan casusluk kriziyle ilgili rahatsızlığını dile getirdi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Hollande’ın, Obama'ya, konuyla ilgili Fransa'nın ayrıntılı şekilde bilgilendirilmeyi beklediğini belirtti. Hollande ayrıca, müttefikler arasında bu tür casusluk eylemlerinin kabul edilemez olduğunu ve olayı kınadığını söyledi.
Fransızlar, Snowden’e sığınma verilmesini istemişti
Rusya’nın NSA eski analisti Snowden’e geçici ikamet izni vermesinden önce Fransa'da aşırı sağ ve sol partiler, Snowden'a sığınma hakkı verilmesi istedi.
Aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, “Edward Snowden, ABD’nin bütün faaliyetleri hakkında dünyayı bilgilendirdi. Ona siyasi sığınma hakkı vermeyeceğiz de kime vereceğiz” dedi. Radikal sol parti lideri Jean-Luc Melenchon ise hükümete Le Pen ile aynı temennileri içeren bir çağrı yaptı. Hükümette üyesi bulunan Çevreci Parti de yaptığı yazılı açıklamada, Fransa’nın Snowden'a siyasi sığınma hakkı vermesini istemişti.
Ayrıca, izleme skandalını ortaya çıkaran eski NSA sistem analisti Edward Snowden'ın basına sızdırdığı belgeleri ele geçiren gazeteci Glenn Greenwald'ın Brezilya Devlet Başkanı Rousseff ile Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto'nun seçilmeden önce bile elektronik postalarının okunmasının basına yansıması söz konusu ülkelerde de tepkilere neden olmuştu.