Çek Cumhuriyeti ve AB arasında bayrak krizi
Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın Cumhurbaşkanlığı Sarayında AB bayrağını göndere çekmeyeceğini açıklaması, Birlik ile Çek hükümeti arasında gerginliğe neden oldu
VİYANA - AB Dönem Başkanlığını 1 Ocak 2009'dan itibaren 6 ay süreyle üstlenecek olan Çek Cumhuriyeti ile AB arasında bayrak krizi baş gösterdi.
Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus'un, Dönem Başkanlığı süresince Cumhurbaşkanlığı Sarayında AB bayrağını göndere çekmeyeceğini açıklaması, Birlik ile Çek hükümeti arasında gerginliğe neden oldu. Klaus, Cumhurbaşkanlığı makamının Çek halkını temsil ettiğini ve ulusal bayrağın dışında başka bir bayrak asmaya gerek olmadığını bildirdi. AB yetkilileri ise Birlik içindeki temayüllere göre Dönem Başkanlığını üstlenen üye ülkenin, cumhurbaşkanlığı sarayına ulusal bayrağıyla birlikte AB bayrağını da çektiğini anımsatarak, "Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Klaus'un sözlerini talihsiz bir açıklama olarak" değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı Klaus, bayrak krizine neden olan açıklamasının hemen ardından ilk tartışmayı kendisini ziyarete gelen Avrupa Parlamentosu üyeleriyle yaşadı. Avrupa Parlamentosu Yeşiller grubu başkanı Daniel Cohn-Bendit'in kendisine hediye olarak AB bayrağını takdim etmesine sinirlenen Klaus'un görüşmeyi yarıda keserek Avrupalı parlamenterlerin sorularını yanıtsız bıraktığı bildirildi.
Olayın basına yansıması üzerine açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Jiri Wegl, tartışmayı doğrularken, Cohn-Bendit'in AB bayrağı hediye etmesini de "büyük bir provokasyon" olarak niteledi.
Bayrak krizinden sonra ikinci bir kriz
Bu arada Klaus, bayrak krizinin ardından ikinci bir skandala daha imza atarak kendisini ziyaret eden Avrupa Parlamentosu üyeleriyle yaptığı görüşmeyi kaydederek basına açıkladı. Görüşmenin Çek basınında yer almasının ardından bir açıklama yapan Avrupa Parlamentosu Yeşiller grubu başkanı Daniel Cohn-Bendit, "Bu çılgın görüşme sırasında Cumhurbaşkanı Klaus paranoit bir durumdaydı. Görüşmenin kaydedilip basına verilmesini de anlamak mümkün değil" dedi. Görüşme içeriğinin Çek Cumhuriyeti tarafından AB Dönem Başkanlığı için hazırlanan internet sayfasına da konulmasını sert ifadelerle eleştiren Avrupa Parlamentosu başkanı Hans-Gert Pöttering, "AB parlamentosunun 30 yıllık tarihinde böylesine çirkin bir olayla ilk kez karşılaştığını" söyledi.
AB ve Avrupa parlamentosundan gelen eleştiri ve uyarıları ciddiye almayan Klaus, sekreteri Ladislav Jakl vasıtasıyla yaptığı açıklamada, AB Dönem Başkanlığının "olağanüstü bir olay olmadığını, altı ay boyunca üye ülke heyetlerinin birbirlerine çok sayıda güzel hediyeler verecekleri bir şenlik olduğunu" kaydetti.
Çek Cumhuriyeti'nin, İrlanda'nın yanı sıra Lizbon Anlaşmasını onaylamamış ikinci üye ülke olduğuna işaret eden siyasi gözlemciler, "AB karşıtı olarak tanınan Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus'un provokatif bazı açıklama ve eylemleriyle Lizbon Anlaşmasının onaylanmasını erteletmeyi planladığını" belirtiyorlar.