Çelikte tahminler tutmadı

Çin'in üretiminin azalması nedeniyle çelik ürünleri fiyatında yüzde 1 ile yüzde 12 arasında değişen oranlarda artış yaşanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Çelik fiyatlarının 2010 yılının geri kalanında zayıf kalacağı tahminlerine karşın, teneke kutulardan gemiciliğe, ev aletlerinden boru hatlarına kadar hemen her alanda kullanılan çelik ürünü fiyatlarında dünya genelinde artış yaşanmaya başladı.

Yaz aylarında 'ılımlı' seyreden fiyat artışları, ürün çeşidi ve lokasyon farklılıklarına göre, yüzde 1 ile yüzde 12 arasında yükselmiş durumda. ABD'nin saygın yayınlarından Wall Street Journal Gazetesi'nin değerlendirmesinde, artışlarda Çin'deki üreticilerin enerji tasarruf politikalarına uyum için üretim kısıntılarına gitmelerinin etkili olduğu kaydedildi. Yılda yaklaşık 550 milyon ton olan ile neredeyse küresel üretimin yarısını gerçekleştiren Çin'de yılsonundan önce üretimin yüzde 3-yüzde 5 daralması bekleniyor. Azalan arz nedeniyle çelik üreticileri, gemi inşasında kullanılan çelik levha, ev aletlerinde kullanılan flat-rulo çelik ve teneke gıda kutularında kullanılan çeliğin fiyatına zam yapmaya başladı.

Çin'in en büyük çelik üreticisi BaoSteel de dahil olmak üzere büyük üreticilerin son iki hafta da 12 ürünün fiyatlarını artırdıkları, çelik levhada artışların yüzde 12 seviyesinde gerçekleştiği belirtildi. Dünyanın diğer bölgelerindeki Lüksemburg merkezli ArcelorMittal, Hintli Tata, Alman Thyssen Group, Güney Koreli Posco ve Amerikan AK Steel gibi şirketler de, kendi pazarlarında ya fiyat artırdı ya da artırmaya hazırlanıyor. Diğer yandan, Rusya'da yalnızca 2010 yılı ilk çeyreğinde hurda fiyatları yüzde 30-50 arasında artış gösterirken uzmanlar gelecek 3 yıl içinde fiyatların ortalama yüzde 8.5 düzeyinde artabileceğini ifade ediyorlar.

Credit Inform verilerine göre, demir hurda alım fiyatı kriz öncesi düzeylere geri dönerken ton başına 8600 Ruble seviyelerini gördü. Kriz etkisiyle yerel piyasada aylık nakliyeler önemli düşüş göstermişti. World Steel Dynamics'ten Peter Marcus, "Çelik sektörü için hava koşulları daha önce bulutluyken şimdi ise güneşli" dedi. United Steel için çalışan bir Alman trader da, "Sıcak çekme ve çelik levha alımı için piyasaya bakıyorum, inanıyorum ki fiyatlar artacak" yorumunda bulundu.

Meps International yönetim direktörü Peter Fish ise fiyat artışlarının 2010 sonrasına geçmeyeceğini öngördü.

"Yılsonundan itibaren Çinlilerin yeniden üretim artışlarına gidebileceği kanaatindeyim" yorumunda bulundu. Fisher, demir cevheri fiyatlarının da şimdiden yılsonuna kadar yüzde 13 azalacağını tahmin etti. Bu durumun çelik üreticilerinin fiyat indirimine gitmeleri anlamına geleceğini kaydetti.

Çin, uzun zamandır küresel çelik sektörü için hem kalkan olarak görev yapıyor hem de bir tehdit oluşturuyor. Ülkenin yüz milyarlarca dolarlık teşvik programı, çelik-yoğun altyapı harcamalarını hızlandırmış, üreticiler talebi karşılamak için tam kapasiteye yakın çalışmaya başlamıştı. Ancak teşviklerin etkisi azalınca Çin'in elindeki çelik fazlasını ihraç edeceği endişeleri ortaya çıktı ve fiyatlarda gerileme baş gösterdi. Çinliler şimdi ise üretimlerini azaltıyorlar.

Ancak bazı analistler, üretim kısıntısının geniş çaplı olacağı ve sürdürüleceği konusunda şüpheli. Arcelor-Mittal CEO'su Lakshmi Mittal, Çin'in talebinde zirvenin görülmesine daha çok olduğunu ve üretimin artması gerektiğini söylüyor. Diğer yandan Arcelor, fiyatlarına zam yapmaya devam ediyor. Şirket geçtiğimiz hafta, mühendislikte kullanılan çelik tellerin fiyatını yükseltmişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir