Cenevre'de Suriye zirvesi
Uluslararası toplum, Suriye konusunu görüşmek üzere bir araya geldi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
CENEVRE - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülke, Arap Birliği'nden 3 üye ülke ve Türkiye'nin dışişleri bakanları İsviçre'nin Cenevre kentinde Suriye konusunu ele almak üzere bir araya geldi.
Cenevre'deki BM merkezinde yapılan toplantıya İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un yanı sıra Arap Birliği'nden Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Kuveyt Dışişleri Bakanı Hamid El Sabah, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Hamid bin Casim bin Cabir El Tani katılıyor.
Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temsil ettiği toplantıda BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da yer alıyor.
Toplantıda BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın bir sunum yapması ve Annan'ın daha önce hazırladığı 6 maddelik planın uygulanmasına yönelik adımların ve Suriye'de geçiş sürecini hızlandıracak formüllerin gündeme gelmesi bekleniyor. Ancak Rusya'nın tavrının Suriye sorununda bundan sonraki sürecin temel belirleyicisi olacağına dikkat çekiliyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Clinton'ın dün Cenevre toplantısının hemen öncesinde St. Petersburg'da yaptıkları görüşmede, Suriye konusundaki görüş ayrılıklarına çözüm bulunamadığı belirtilmişti.
İngiltere Dışişleri Bakanı Hague de toplantı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Cenevre'de bir anlaşmaya varılmasının "çok zor" olduğunu söyledi. Hague, "Öteden beri bizim inandığımız şey Suriye'nin istikrarlı bir geleceğe sahip olması ve gerçek anlamda siyasi gelişme elde edilebilmesi için Esed'ın yönetimi bırakması gerektiğidir" dedi.
Cenevre toplantısı, Kofi Annan'ın davetiyle yapılıyor. Toplantı bundan bir ay kadar önce Rusya'nın girişimiyle gündeme gelmiş, Rusya'nın toplantıya İran'ı dahil etme isteği, ABD'nin ise katılmak için İran'ın dışarıda tutulmasını şart koşması nedeniyle, toplantının yapılıp yapılmayacağı son ana kadar netlik kazanmamıştı.
ABD ve Rusya arasındaki görüşmelerde, İran'ın davet edilmesinden vazgeçilmesi, bunun yerine Annan'ın toplantının hemen ardından İran yönetimine bilgi vermesi yönünde uzlaşmaya varılmasıyla, Cenevre toplantısının önündeki engel kalkmış oldu.