Chevron, Asya'ya 60 milyar dolarlık doğalgaz ihraç edecek

Chevron, Avustralya'dan Güney Kore ve Japonya'ya sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatı için anlaşma imzaladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SYDNEY - ABD'li enerji devi Chevron, Avustralya'dan Güney Kore ve Japonya'ya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatı için bu ülkelerle 60 milyar dolarlık doğalgaz anlaşması imzaladı.

Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, parlamentoda yaptığı konuşmada, Chevron'a bağlı Chevron Australia'nın, "gelecek 25 yılda bu iki ülkeye 60 milyar dolar değerinde doğalgaz ihraç edeceğini" söyledi.

Bu anlaşmanın Avustralya ekonomisini canlandıracağını belirten Rudd, bu anlaşmanın, gelecek yıllarda halkın refahını artıracağını ve ekonomiyi büyüteceğini, istihdam yaratacağını ifade etti.

Chevron Australia, doğalgazın ülkenin kuzeybatı kıyısındaki Gorgon doğalgaz sahasından çıkarılacağını, 25 yıl boyunca her yıl Japon Osaka Gas şirketine 1,375 milyon ton ve Tokyo Gas şirketine 1,1 milyon ton, Güney Kore şirketi GS Caltex'e ise 0,5 milyon ton doğalgaz ihracat yapacağını açıkladı.

Gorgon doğalgaz sahasında Chevron'un yanı sıra ExxonMobil ve Shell firmalarının Avustralya'daki birimleri faaliyet gösteriyor.

Geçen ay da Çinli PetroChina şirketi, Gorgon bölgesinden LNG ithalatı için 50 milyar dolarlık anlaşma imzalamıştı. 

Gorgon bölgesinin 6 bin kişiye istihdam sağlaması ve Avustralya'yı bölgenin önde gelen LNG ihracatçısı yapması bekleniyor.

Chevron, Exxon Mobil ve Shell'in, gelecek haftalarda Gorgon'da üretime başlaması bekleniyor.