Chevron ve Transocean'a 10.6 milyar dolarlık dava

Brezilya'daki petrol sızıntısı nedeniyle federal savcılar iki şirket aleyhine 10,6 milyar dolarlık dava açtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RIO DE JANEIRO - Brezilya'da, geçen ay Rio de Janeiro yakınlarındaki petrol sızıntısından sorumlu oldukları gerekçesiyle Amerikalı petrol şirketi Chevron ve açık deniz sondaj şirketi Transocean'a 10,6 milyar dolarlık dava açıldı.

Savcılık makamının internet sitesindeki açıklamasında, Rio de Janeiro eyaletinde iki şirket aleyhine 10,6 milyar dolarlık dava açan federal savcıların, aynı zamanda bu şirketlerin Brezilya'da çalışmalarının askıya alınması çabasında olduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Savcılar soruşturma sırasında Chevron ve Transocean'ın sızıntının yol açtığı zararı kontrol altına almada yeterli olmadığını tespit etti. Bu, şirketlerin planlama ve çevre yönetimi eksikliğini kanıtlıyor" denildi.

Dava, okyanus tabanının birkaç kilometre altında 50 milyar varillik petrol rezervinin keşfedildiği Brezilya'da, petrol şirketlerinin bu ülkedeki varlığını artırma planlarını da tehlikeye atabilir.

Chevron, dava açıldığına dair resmi bildirim almadığını ve dört günde durdurulan sızıntının çevreye minimum ya da hiç zarar vermediğini bildirdi.

Transocean şirketi de yaptığı açıklamada, "davayla ilgili resmi tebligat almadıklarını, şu anda petrol kuyusu platformlarının Brezilya karasularında faaliyetlerini sürdürdüğünü ve yetkililerle işbirliği yapmayı sürdüreceklerini" kaydetti.

Kasım ayında Rio de Janeiro eyaletinin kuzeydoğusundaki Frade Field bölgesinde meydana gelen petrol sızıntısında 2 bin 400 varil petrolün Rio de Janeiro kıyısı açığında suya karıştığı tahmin ediliyor.

Chevron'un yüzde 52'sine, Brezilya devlet petrol şirketi Petrobras'ın yüzde 30'una ve Japon Frade Japao şirketinin yüzde 18 hissesine sahip olduğu Frade Field bölgesindeki sızıntının kaynaklandığı petrol kuyusunda sondajı Transocean şirketi yapıyordu.

Petrol sızıntısıyla ilgili tüm sorumluluğu üzerine alan Chevron'a, petrol sızıntısı nedeniyle Brezilyalı yetkililer 28 milyon dolar para cezası vermişti.

Transocean şirketi, Meksika Körfezi'ndeki 20 Nisan 2010 tarihinde 11 kişinin öldüğü patlamanın meydana geldiği Deepwater Horizon petrol platformunu da işletiyordu. Patlamadan sonra 757 milyon litre petrol okyanusa boşalarak büyük bir çevre felaketine yol açmıştı.

Günlük ham petrol üretimini 2020 yılında 7 milyon varile çıkarmayı planlayan Brezilya'da, Petrobras petrol üretiminin yüzde 90'ından fazlasını yapıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir