Chevron'ın 'ucuz petrol' senaryosu

Dünyanın en büyük altı petrol şirketinden birisi olan Chevron'ın CEO'su Watson, "Ucuz petrol senaryomuza göre hareket ediyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dip üstüne dip yaparak son aylardaki ekonomik gelişmelere damgasını vuran petrol fiyatlarında haberler durulmuyor. Suudi  Arabistan'ın başını çektiği 10 ülke Yemen'e bir askeri operasyon başlattı. Operasyon haberiyle yukarı yönlü hareket izleyen petrol piyasasında fiyatların varil başına 50 doların aşağısını göreceği tahmin ediliyor. 

Dünyanın en büyük petrol şirketlerinden birisi olan ABD Kalifornia merkezli Chevron'ın CEO'su John Watson petrol fiyatlarının 50 doların aşağısını görmesi durumundaki stratejisini Fortune dergisine anlattı.

Petrol fiyatlarının tarihi düşük seviyelere inmesi sizin için bir sürpriz oldu mu?

Bulunduğum pozisyonda 5 yılı sektörde de 35 yılı geride bıraktım. Kariyerim boyunca beşinci kez petrol fiyatlarının yarı yarıya ve daha fazla düşüşünü görüyorum. Bu bağlamda benim için tam anlamıyla sürpriz olmadı. Ancak fiyatlar ilk düşünce bir nebze sürpriz olabiliyor. 

"Ucuz petrol senaryomuza göre hareket ediyoruz"

Chevron olarak bu yıl 5 milyar dolarlık bir harcama kısıtlamasına gittiniz. Bu bir çeşit "Ucuz petrol" planınız olduğu anlamına mı geliyor?

Bizim elimizde bir çeşit "Ucuz petrol senaryo" metnimiz var. Ona göre kaldıraçı ne zaman harekete geçireceğimizi belirliyoruz. Maliyetleri sıkı sıkıya takip ediyoruz. Bazen işte yavaşlayabilirsiniz. Biz de bunu yaptık. Yaptığımız iş doğası gereği uzun soluklu bir iş. Ucuz petrol oyun metnimize doğrultusunda, bilançolarımızı gelişmeleri öngörebileceğimiz ve hamlelerimizi yapabileceğimiz bir düzeyde tutmaya çalışıyoruz. 

64 bin 700 çalışanın başında olan birisi olarak kemer sıkma politikasını nasıl açıklıyorsunuz?

Chevron olarak uzun vadeli değişmez stratejilerimiz bulunuyor. Dediğim gibi bunlar değişmez. Çalışanlarınıza açık olursanız sanırım onlar da sizi onaylacaktır. 

"Hikayenin tamamı ABD değil"

Sizce petrolde arz-talep ne zaman dengelenir ve tekrar yükselişi görürüz?

En iyi tahminimiz önümüzdeki yıl. Petrol konusunu ele alan yazılara baktığınızda görünen tek şey ABD'de üretim patlaması. Buna katılmıyorum. Petrol sektörü günlük 93 milyon varillik bir piyasa. ABD ise günlük 9 milyon varil ham petrol üretiyor. Hikayenin tamamı ABD değil. ABD üretiminin ana damarı kaya gazı. Kaya gazı üretimi hızlı düşüşte. Kaya gazı için kuyu kazarsınız ve 12 ay sonra görürsünüz ki kuyudan yüzde 70 ila 75 daha az üretim elde edeliyor. Ve sürekli yeni kuyular açmanız gerekir. 

Bu konularda ilginizi çekebilir