CHP imajını şekillediriyor

Wall Street Journal'a konuşan Kılıçdaroğlu, "Erdoğan hükümetinin dini ve demokratik olmayan gizli bir gündemi var" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - ABD'nin önemli gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı mülakata dayanarak verdiği haberde, "CHP'nin imajını yeniden şekillendirdiğini" yazdı.

Marc Champion tarafından kaleme alınan ve gazetenin internet sayfasında yer alan haberde, Kılıçdaroğlu'nun partisini, Başbakan Erdoğan hükümetine karşı "güvenilir bir alternatif" yapmaya çalıştığı görüşüne yer verildi.

Kılıçdaroğlu'nun geçen mayıs ayında genel başkan olmasının ardından partisi için yeni bir imaj ve platform yaratmak istediği kaydedilen haberde, CHP liderinin üniversitede baş örtüsü ile ilgili tutum değişikliğine değinildi.

CHP'nin Ankara'daki genel merkezinde gazeteye konuşan Kılıçdaroğlu, CHP'nin yakında kayıt dışı ekonomiye karşı "düz oranlı vergi" önerisini açıklayacağını ve partinin üniversitelerde türbana izin verilmesine karşı uzun süredir devam eden muhalefetinden vazgeçtiğini söyledi.

Gazeteye göre Kılıçdaroğlu, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi, ayrıca Türkiye'nin İran'daki rejimden ve Filistinli Hamas hareketinden daha uzak durması çağrısında bulundu. Erdoğan hükümetinin "dini ve demokratik olmayan gizli bir gündeminin" bulunduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Washington, (hükümetin) gerçek niteliğini yeni anlamaya başladı" diye konuştu.

Haberde, hükümetin ve Erdoğan'ın iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin bu tür suçlamaları defalarca reddettiği, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin de Türkiye'nin dış politika yönelimi hakkında kaygısını dile getirmekle birlikte Türk hükümetinin yakın bir ortak olarak kaldığını söyledikleri belirtildi.

Batıda AK Parti'nin CHP'ye göre serbest ekonomiye, yurttaşlık haklarını iyileştirmeye ve Türkiye'yi AB üyesi yapmaya daha bağlı göründüğünün hatırlatılması üzerine ise Kılıçdaroğlu, "Bu algılamanın farkındayız, ama bu yanlış bir algılama" dedi. CHP lideri, şimdi partisinin Türkiye'nin AB üyelik sürecine AK Parti'den daha fazla bağlı olduğunu ve Türkiye'de tüm partilerin serbest piyasa ekonomisini desteklediğini söyledi.

CHP'nin kayıt dışı ekonomiye karşı yakında açıklayacağı "düz oranlı vergi" önerisiyle ilgili olarak CHP yetkililerinin ayrıntı vermedikleri ifade edilen haberde, Kılıçdaroğlu'nun bu yeni düşük oranlı verginin vergi kaçakçılığını azaltmasını umut ettiği belirtildi.

Haberde, Kılıçdaroğlu'nun baş örtüsü hakkında partisinin yeni tutumunu açıklarken, ilk olarak üniversite kampüslerinde baş örtüsünün hangi tarzda takılacağına açıklık getirdiği, "AK Parti yandaşları arasında yaygın olan türban tarzını saf dışı ettiği", ancak medya tarafından "alay konusu edilince" ayrımdan vazgeçtiği belirtildi.

Gazeteye göre Kılıçdaroğlu, üniversitelerde "herkesin istediği gibi giyinmekte özgür olması", ancak tüm kamu görevlileri için türban yasağının devam etmesi gerektiğini söyledi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir