Chrysler'ın, Fiat'a satışı onaylandı

İflas koruma başvurusunda bulunan Chrysler'ın, varlıklarının büyük bölümünü Fiat'a satın alacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK - ABD'de nisan ayında iflas koruma başvurusunda bulunan Chrysler'ın, varlıklarının büyük bölümünün İtalyan otomotiv şirketi Fiat'a satışı onaylandı.

Chrysler'ın iflas koruma davasına bakan mahkemenin yargıcı Arthur Gonzalez, Chrysler'ın varlıklarının büyüm bölümünün Fiat'a satışını onayladığını belirtti. Gonzalez, yazılı kararında, satış için tek alternatifin Chrysler'ın "hemen tasfiyesi" olacağını, kamu çıkarını korumanın en iyi yolunun bu olduğunu ifade etti.

ABD ve Kanada hükümetlerinin desteklediği bu karar, Chrysler'ın 60 ile 90 günde sona ermesi öngörülen iflas koruma sürecinden kısa sürede çıkabilmesinin önünü açacak.

Anlaşma koşullarına göre, Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW) Chrysler'in yüzde 68, Fiat ise yüzde 20'sini devralacak ve ABD ile Kanada hükümetleri kalan yüzde 12'yi paylaşacak.

Bu anlaşma ile Chrysler'a 6,9 milyar dolar borç verenler, ancak 2 milyar dolar alacak. ABD ile Kanada, yeni Chrysler'a 8 milyar dolar borç verecek.

Fiat, yüzde 20 hisse karşılığında tek kuruş ödeme yapmayacak. ABD piyasasına girecek Fiat, gelecekte Chrysler'daki hissesini artırma seçeneğine sahip olacak. Fiat, karşılığında Chrysler'a ABD'deki fabrikalarında yakıt tasarruflu daha küçük araç üretme deneyimini aktaracak.

Chrysler, 30 Nisan'da iflas koruma başvurusunda bulunmuştu.