CİB Bank, İsviçre Frangı'yla kredi vermeyecek

Macar Bankasını bu kararı almaya iten sebep, İsviçre Frangı'nın geri ödemelerde büyük risk taşıması oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BUDAPEŞTE - Macaristan'ın önemli bankalarının başında gelen CİB Bank, İsviçre Frangı ile kredi vermeyi durdurdu.

Bankadan yapılan  açıklamada bundan böyle bankanın İsviçre frangı ile kredi vermeyi durdurduğunu, yaşanan kriz nedeni ile İsviçre frangı ile verilecek kredilerin geri ödemelerde çok büyük risk taşıdığı, bu nedenle bankalarının bu riskin altına girmeyeceğini ifade edildi.

Macaristan, dünyada yaşanan küresel mali krizin en fazla hissedildiği ülkelerin başında geliyor.

Küresel mali kriz nedeniyle ülke genelinde bir çok önemli şirket kapatılırken, bir çok büyük şirket küçülmeye gitmiş bu nedenle binlerce çalışan işten çıkarılmak zorunda kalmıştı.

Küresel mali krizin çok fazla hissedildiği banka sektöründe negatif gelişmelerden payını alarak, üç banka dövizle kredi vermeyi durdurduklarını açıklamış, hatta ülke parası forint ile kredi vermeyi bile çok zorlaştırmıştı.

Diğer taraftan küresel mali krizin olumsuz etkileri otomotiv sektöründe de kendini göstermeye başladı.

Macaristan'ın Törökszentmiklos şehrinde araba yedek parçaları üreten bir fabrika küresel mali kriz nedeniyle fabrikalarını geçici olarak 1 ay boyunca kapatacaklarını, fabrikada istihdam edilen 350 çalışanın ise 1 ay boyunca ücretsiz zorunlu tatil yapacaklarını açıkladı. Bu hafta başı Macaristan'ın Györ şehrinde faaliyet gösteren Audi fabrikası bir aylık kepenk kapayacağını açıklamış ve 5900 çalışanını ücretsiz zorunlu tatile göndermişti.

Robin Hood vergisi

Öte yandan, Macaristan hükümeti küresel mali krizin ülkeye getirdiği yükü azaltmak amacıyla ülkede "Robin Hood" vergisi olarak tanımlanan vergi yasasını kabul etti.

Macaristan'da hükümetin parlamentoda oylamaya sunduğu yasa muhalefetin karşı çıkmasına rağmen yeterli oyu alınca yasalaşan vergi yasasına göre, ülkedeki enerji şirketleri devlete iki yıl boyunca artı yüzde 8'lik bir ek vergi ödeyecekler. Yasa 2009 Ocak ayı başından itibaren yürürlüğe girecek.

Yasaya göre, Macaristan'da enerji sektöründe faaliyet gösteren tüm şirketler (doğal gaz, elektrik, rüzgar enerjisi, barajlar, kömür ve petrol) bu vergiyi ödeyecekler.