Çin, 2019'da dünyada ilk sırayı alacak

OECD bilim, teknoloji ve endüstri görünüm raporu açıklandı. Çin, Ar-Ge harcamalarında 2019 yılında dünyada ilk sırayı alacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

PARİS - Merkezi Paris'te bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), bilim, teknoloji ve endüstri görünüm raporunda, Çin'in, Ar-Ge harcamalarında 2019 yılında dünyada ilk sırayı alacağı belirtildi. 

Raporda, mali krizle Avrupa Birliği (AB), Japonya, ABD ve gelişmiş ülkelerin Ar-Ge harcamalarını kıstığı vurgulanarak, bu alanda liderliğin önümüzdeki beş yıl içinde Çin'e geçeceği kaydedildi. 

Üye ülkelerin mali kriz dolayısıyla hala Ar-Ge harcamalarını istenen seviyeye çıkartamadığı dile getirilen raporda, OECD ülkelerinin, son 10 yıl içinde küresel olarak Ar-Ge harcamalarındaki payının yüzde 90'dan yüzde 70'e düştüğünün altı çizildi. 

Çin'de Ar-Ge harcamalarının 2008-2012 yıllarında iki misli arttığına dikkati çeken raporda, bu süre içinde OECD ülkelerinin Ar-Ge harcamalarının ise sadece yüzde 1,6 arttığı bildirildi. 

OECD 2012 yılı rakamlarına göre, Çin'in gayri safi yurt içi harcamaları içinde Ar-Ge'nin payı 257 milyar dolar, ABD'nin 397 milyar dolar, AB'nin 282 milyar dolar, Japonya'nın ise 134 milyar dolar civarında bulunuyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir