Çin, 7 binden fazla yolcu uçağı satın alacak

Boeing, Çin havayollarının gelecek 20 yıl içinde 7 bin 240 yolcu uçağı satın almasını bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'li uçak üreticisi Boeing, Çin havayollarının gelecek 20 yıl içinde 7 bin 240 yolcu uçağı satın almasını beklediğini bildirdi. Şirketin bugün açıkladığı tahmine göre söz konusu uçakların bedelinin 1 trilyon doları bulması bekleniyor.

Boeing, geçen yıl yaptığı tahminde Çin havayollarının 6 bin 810 uçak satın almasını beklediğini kaydetmişti. Yeni tahmin, geçen yıldan yüzde 6.3 daha yüksek.

Bu arada şirket, Çin içinde ve Asya'da iç hatlardaki yüksek talep nedeniyle siparişlerin üçte ikisinin tek koridorlu uçaklardan oluşmasını bekliyor.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Boeing'in ticari uçaklar biriminin pazarlama başkan yardımcısı Randy Tinseth, "Çin'in sürekli ekonomik büyümesi, altyapıya yaptığı önemli yatırım, gelişen orta sınıfı ve giderek değişen havayolu iş modelleri bu uzun vadeli beklentiyi destekliyor" dedi.

Tinseth, Çin'de bu yıl beklenenden daha yüksek ekonomik büyüme beklentisi olduğu için, yolcu uçağı sektöründe uzun vadeli ekonomik görünümün daha iyimser olduğunu ve kargo uçağı piyasasında da bir canlanma görüldüğünü söyledi.

Boeing ve Avrupalı rakibi Airbus, dünyanın en hızlı büyüyen havacılık piyasası olan Çin'de pazar paylarını artırmak için rekabet halindeler. Her iki şirket de Çin'de uçak montaj tesisleri açtı.