Çin AB'ye ticari yaptırım uygulayabilir
Avrupa Birliği'nin Dünya Ticaret Örgütü davasını kaybetmesi sonrası Çin ticari yaptırımlar uygulamayı talep edebilir.
Çin, Avrupa Birliği'nin (AB) Çin'den yaptığı demir veya çelikten üretilen vida ve cıvatalara yönelik uyguladığı gümrük vergileri hakkında Dünya Ticaret Örgütü (WTO) nezdinde açtığı davayı kazanmasının ardından AB'ye yönelik ticari yaptırımlar talep edebilir.
Çin WTO'ya katıldığı 2001 yılından bu yana daha önce hiç ticari yaptırım talebinde bulunmadı fakat yedi yıldır devam eden mahkemenin sonuçlanması bir tazminat hakkı doğuruyor. Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamada, "Bu önlemler, Çin ihracatı üzerinde yaklaşık bir milyar dolarlık etki ve binlerce Çinli üreticide yaklaşık 100,000 istihdama maliyet oldu" denildi.
Açıklamada, "Bu durum, alınan önlemlere karşı güçlü memnuniyetsizliğini belirten ve sıkı bir şekilde karşı çıkan Çin sanayisinde büyük ekonomik kayıplara neden oldu" ifadeleri kullanıldı. Çin, AB'yi mahkeme tarafından alınan karara uymaya ve gümrük ergilerini kaldırmaya çağırırken, aksi takdirde "daha ileri adımlar" atacağı uyarısını yaptı.
Reuters tarafından yapılan bir analize göre Çin'in AB'ye olan ihracatı 2008 yılında 1 milyar doların üzerine çıkarak zirve yaparken, AB'nin 2009 yılında Çin ürünlerine yönelik gümrük vergisi uygulamalarından sonra bu rakam yıllık ortalama 200 milyon dolara indi.
WTO kuralları çerçevesinde ülkeler, ürünlerinin fiyatlarını yapay bir şekilde adil olmayan seviyelere indirerek diğer yabancı rakiplerine yönelik avantaj kazanmaya çalışan ülkelere dampinge yaptıklarından dolayı ceza uygulayabilir.
Fakat dampingi engellemek için uygulanacak gümrük vergileri sıkı kurallar çerçevesinde gerçekleştiriliyor ve Çin, AB'nin bu durumda kuralları doğru uygulamadığını söyledi. WTO hakemleri de bu itirazı haklı buldu. AB kaybettiği ilk davaya itiraz ederek gümrük vergilerini düşürdüğünü söylese de, Çin AB'nin yaptıklarının yeterli olmadığını savundu ve tekrar kazandı.
AB'nin son itirazı, WTO hakemlerinin daha önce birlik lehine verilen puanları geri alarak daha sert kararlar vermesiyle geri tepmiş gibi görünüyor. Bir AB yetkilisi konu hakkında yorum yapmayı reddetti.