Çin beklenenden hızlı büyüdü

Çin'de büyüme yüzde 7 ile beklentileri aştı, aktivite toparlanma sinyalleri verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'de ekonomi ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 7 büyüyerek hem birinci çeyreğe paralel gerçekleşip hem de analistlerin beklentilerinin biraz üzerine çıkarken, daha fazla parasal destek önlemlerinin, özellikle son borsa düşüşlerinin ardından devam etmesi bekleniyor.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde ticarette, yatırım ve yerel talepte yaşanan düşüşe, konut sektöründeki soğuma, deflasyon baskıları ve son olarak da borsalarda yaşanan hızlı düşüş eşlik etti. Dolayısıyla son açıklanan veriler destek önlemlerinin işe yaramadığına dair güven eksikliğini gidermeye kısmen yardımcı olabilir.

Reuters tarafından görüşleri alınan ekonomistler Çin ekonomisinin Nisan-Haziran arasındaki periyod içerisinde yüzde 6.9 büyüyeceği tahmininde bulunmuşlardı.

Çeyrek dönemlik bakıldığında ise bir önceki çeyrekte yüzde 1.4 büyüyen ekonomi ikinci çeyrekte yüzde 1.7 büyüme gerçekleştirdi.

Ekonomik büyüme verileriyle beraber açıklanan aylık aktivite raporu da fabrika aktivitesinin beş ayın zirvesine çıktığını göstererek bütün beklentilerin üzerinde açıklandı.