Çin ekonomisinden kötü sinyaller

Çin'de sanayi üretimi, perakende satışlar ve yatırımların beklentilerin altında kalması ekonominin kan kaybettiğine işaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'de bugün açıklanan verilere göre yatırımlar, perakende satışlar ve sanayi üretimi Ocak-Şubat döneminde beklentilerin altında artış göstererek ekonominin güç kaybettiğine ve destek için yetkililerin yeni tedbirler alabileceği sinyalini verdi. 

Üreticiler üzerindeki deflasyon baskısının arttığına işaret eden enflasyon rakamlarının bir gün ardından açıklanan veriler Çin'de faiz indirimlerinin devam edebileceği ve dünyanın ikinci büyük ekonomisini destekleyecek yeni politika adımlarının atılacağı beklentisini güçlendiriyor.

Son 7 yılın en zayıf artışı
              
Sanayi üretimi Ocak-Şubat döneminde geçen yıla göre yüzde 6.8 artarak 2008 sonundan bu yana en zayıf artışı kaydetti. Reuters anketine katılan uzmanlar sanayi üretiminin Aralık ayına göre hız kaybedeceğini, buna karşılık yüzde 7.8 artacağını tahmin ediyorlardı.

Satışlar beklentilerinden düşük
              
Perakende satışlar yılın ilk iki ayında yüzde 10.7 artarak yüzde 11.7 olan artış beklentilerinin altında kaldı.Çin ekonomisi hakkındaki başlıca göstergelerden sabit varlık yatırımları ise Ocak-Şubat döneminde yüzde 13.9 artarak yüzde 15 olan beklentilerin altında kaldı.

25 yılın en düşük büyümesi 

Sanayi üretiminin beklentilerden zayıf olması Çin'de geçen yıl yüzde 7.4 olan ekonomik büyümenin bu yıl yaklaşık 25 yılın en düşük düzeyi olan yüzde 7'ye ineceği beklentilerini güçlendiriyor. Çin ekonomisi gayrimenkul piyasasındaki yavaşlama, dış ve iç talepte büyümenin zayıflaması ve imalat sektöründe kapasite fazlası nedeniyle 15 aydır baskı altında bulunuyor.

İki kez faiz indirimine gidildi

Yetkililer ekonomiyi desteklemek için Kasım ayından bu yana iki defa faiz indirirken, kredileri artırmak için bankaların zorunlu karşılıklarını da düşürdü. Çin'de ay yılı takvimine göre değişiklik gösteren tatillerin verilere etkisini asgariye indirmek için yatırım, perakende satış ve sanayi üretimi verileri Ocak ve Şubat ayları için topluca yayınlanıyor.
              

Bu konularda ilginizi çekebilir