Çin, Erbil'de başkonsolosluk açacak

Çin Halk Cumhuriyeti, iki ay içerisinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentinde başkonsolosluk açacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERBİL - Çin Halk Cumhuriyeti'nin, iki ay içerisinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentinde başkonsolosluk açacağı bildirildi. 

Çin Dışişleri Temsilcisi ve Erbil Başkonsolosu olarak göreve başlayacak Tan Banglin, IKBY Başkanı Mesut Barzani'yi ziyaretinde ülkesinin, Erbil'de başkonsolosluk açacağını iletti.

IKBY Başkanlığın resmi sitesinde yayımlanan açıklamada görüşlerine yer verilen Banglin, "Bu adım, Kürdistan bölgesi ve Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için iyi bir başlangıç olacaktır. Bu bölgenin geleceği aydınlıktır. Çin ve Kürdistan'ın birlikte yapabileceği işlerin alanı çok fazladır" değerlendirmesinde bulundu. 

Kürt bölgesindeki durumdan haberdar olduklarını dile getiren Banglin, şu ifadeleri kullandı:

"Çin, Kürdistan bölgesindeki sığınmacılar için her türlü insani yardımı yapmaya hazırdır. Ülkemiz dünya güvenliğinin ve istikrarının korunması için atılacak bütün adımları ve çabaları destekliyor. Terör, dünya devletleri için ortak bir tehdittir."

Barzani de konuşmasında, Banglin'i tebrik ederek görevinde başarılar diledi. Çin'in Erbil'de başkonsolosluk açmasından memnuniyet duyduklarını dile getiren Barzani, bu adımın, ilişkilerin geliştirilmesine katkı sunmasını ümit ettiklerini belirtti. 

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü tehdidine de değinen Barzani, "IŞİD, kendini yenilmez bir güç olarak sunmuştu. Kahraman askerlerimiz, IŞİD efsanesini sona erdirdi. Yine de terörist tehlikenin tamamen geçtiğini söyleyemeyiz. Terör örgütünün kesin olarak ortadan kaldırılması gerekiyor. Bunun için uluslararası bir çaba olmalı. Çin de bu tehlikeye karşı etkin bir rol oynayabilir" görüşünü dile getirdi. 

Neçirvan Barzani ile görüşme

Çin Dışişleri Temsilcisi Tan Banglin, Erbil temasları kapsamında Başbakan Neçirvan Barzani'yle de bir araya geldi.

Banglin, Başbakan Barzani ile gerçekleştirdiği görüşmede açılacak başkonsolosluğun, Çin ve Kürdistan arasında bir köprü işlevi göreceğini belirterek, "Ülkemizin firmalarını, Kürdistan bölgesine yatırım yapmaya teşvik edeceğiz" dedi. 

Neçirvan Barzani de Çin'in attığı adımı değerli bulduklarını belirterek, "Çin'in bu girişimi, bölgemizin içinden geçtiği bu hassas dönemde büyük bir moral desteğidir. Konsolosluğun açılması sürecine her türlü desteği sunmaya hazırız" ifadesini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir