Çin, Fed'e fren yaptırabilir

ABD Merkez Bankası Başkanları Çin'in Fed'in faiz artırımını yavaşlatabileği yönünde açıklamalarda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fed yetkilileri, Çin'in Fed'in faiz artışlarını yavaşlatabileği yönünde görüş bildirdi. 

Çin ve dünyanın diğer emtia piyasalarında yaşanan yavaşlamalar, Fed'in son 10 yıldır ilk defa girdiği sıkılaştırma döneminde yeniden elini ağırlaştırabilir.  

Küresel büyümede ciddi yavaşlama endişesi

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren bugün yaptığı bir konuşmada Çin borsalarındaki düşüş, zayıf petrol fiyatları ve diğer faktörlerin "küresel büyümenin önemli derecede yavaşladığına dair endişeleri artırdığını" belirtti. 

Fed'in faiz kararı verecek olan yönetiminde bu yıl oy hakkına sahip olan Rosengren, ABD'de ekonomik büyümenin "potansiyel seviyede veya üzerinde" olduğu ve enflasyonun yüzde 2'lik hedefe ilerlediğine dair elle tutulur kanıtlar aranacağı için ikinci faiz artışının ciddi bir testten geçeceğini de sözlerine ekledi. 

Chicago Fed Başkanı Charles Evans da benzer hisleri dile getirdi. Çin'deki ekonomik yavaşlamanın ABD gibi çok fazla direkt ticaret yapmayan ülke ekonomilerinin üzerindeki etkisi hakkında konuşan Evans, durumu "endişe verici" olarak tanımladı. Evans bir diğer endişesinin enflasyonun eskisi kadar iyi takip edilmediği konusunda olduğunu söylerken, Fed'in enflasyon görünümü hakkında iyi bir fikre sahip olması için bu yılın ortasına kadar zamanın geçmesi gerekebileceğini belirtti. Fed'in faiz oranlarını Aralık ayında 25 baz puan artırdığı dönemde politika yapıcılar bu yıl için dört faiz artışı daha beklediklerini belirtmişlerdi. 

Çin, Fed'e faiz artışını erteletmişti

Fakat o dönemden bu yana Çin borsaları ve yuandaki değer kaybı, inatçı şekilde yüksek seviyelerde seyreden dolar ve petrol fiyatlarının 12 yılın en düşük seviyelerinin görülmesi, Fed'in geçtiğimiz sonbahar geride bıraktığını düşündüğü zorlukların yeniden karşısına çıkmasına neden oldu. Fed geçtiğimiz eylül ayında gerçekleştireceği faiz artışını, Çin borsalarında yaşanan sert düşüşlerin ABD borsalarında da düşüşe neden olmasının ardından ertelemişti. 

CME Group tarafından yapılan bir analize göre yatırımcılar an itibariyle Fed'in bir sonraki faiz artışının Nisan ayında olacağını tahmin ediyor. Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, Pazartesi günü yaptığı bir açıklamada kısmen Çin'in ABD borsasına olan etkilerinden dolayı en az Nisan ayına kadar yeni bir faiz artışı için yeterli veri olacağını tahmin etmediğini söyledi. Lockhart aynı zamanda enflasyonun arttığına dair "elle tutulur" kanıtlar görmek istediğini belirtti. Dallas Fed'in yeni başkanı Robert Kaplan da Pazartesi yaptığı konuşmada Çin ekonomisinin soğuduğuna dair endişelerle küresel borsalardaki volatilite göz önüne alındığında faizlerin bu yıl dört kez artırılmasının garanti olmadığını belirtti.