Çin ihracatı yüzde 15 geriledi

Çin'de Mart ayında artış beklentilerine karşılık yüzde 15 düşen ihracat ekonomiye yönelik endişeleri artırdı. Dünya Bankası, Çin büyüme tahminlerini düşürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'in ihracatı, artış beklentilerinin aksine Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15 gerilerken; ithalatın küresel finansal krizden bu yana en sert düşüşü kaydetmesi ekonomik büyümenin yavaşladığı endişelerini artırdı.

Yaklaşık bir yılın en sert düşüşünü kaydeden ihracatın yüzde 12 artması bekleniyordu. Uzmanlar ihracattaki düşüş sonrası yuandaki değer artışının Çin ürünlerine talebi azalttığı endişelerinin güçlenebileceğini belirtiyorlar.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'de ithalatın yüzde 12.7 ile Mayıs 2009'dan bu yana en keskin düşüşü kaydetmesi ise, iç talebin güç kaybettiğine işaret ediyor. Reuters anketine katılan uzmanlar, Mart'ta ihracatın yüzde 12 artmasını, ithalatın ise yüzde 11.7 daralmasını bekliyorlardı.

Çin Devlet Başkan Yardımcısı Wang Yang, bu ay Xinhua haber ajansına yaptığı açıklamada, ihracattaki yavaşlamanın ekonomik büyüme üzerinde baskı yaratmaması için yetkililerin adım atması gerektiğini belirtmişti.

Büyüme tahminlerini düşürdü 

Öte yandan Dünya Bankası Çin'e ilişkin büyüme tahminlerini düşürdü. Dünya Bankası, Çin'in 2015 büyüme beklentisini yüzde 7,2'den 7,1'e çekti. Doğu Asya'ya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dünya Bankası, Çin'in 2015 büyüme beklentisini yüzde 7,2'den 7,1'e indirdi. Bankanın Çin’in 2016 yılı büyüme tahmini ise yüzde 7,1'den yüzde 7'ye düştü.

Bu konularda ilginizi çekebilir