Çin, Obama'nın eleştirilerine sessiz

Pekin yönetimi, ABD Başkanı Obama'nın Çin Devlet Başkanı Şi'nin yükselişinin yansımalarına yönelik eleştirilerle alakalı yorum yapmadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN -  Çinli yetkililer, ABD Başkanı Barack Obama'nın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in gücünü kısa sürede ve hızlı bir şekilde sağlamlaştırdığı ve milliyetçilik unsurunun ön plana çıkarılarak komşularına endişe verdiği ifadelerine ilişkin yorum yapmaktan kaçındı. 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua, Obama'nın Şi'nin gücünü kısa sürede ve hızlı bir şekilde sağlamlaştırdığı ifadelerine ilişkin konuyla ilgili cevap verilmeden önce Obama'nın Şi ile ilgili konuşmalarına detaylı bir şekilde bakılması gerektiğini belirtti. 

Sözcü Hua, açıklamasında bazı meselelerde farklı görüşlere sahip olduklarını ancak farklılıklara rağmen ortak çıkarların ağır bastığına değinerek bu durumun doğal olduğunu dile getirdi. 

Obama, ABD'de yaptığı konuşmasında Şi'nin, ülkede dışa açılımının mimarı olarak görülen Dıng Şiaoping'den bu yana diğer yöneticilere nazaran kapsamlı ve hızlı bir şekilde güç kazandığını ifade etmişti. 

ABD Başkanı Obama, Çin'de insan hakları meselelerinde ve muhalif görüşlerde sınırlamaların olmasının yanı sıra bölgedeki deniz anlaşmazlıkları ve milliyetçilik unsurunun ön plana çıkarılarak komşularına endişe vermesi gibi durumların Şi'nin yükselişinin olumsuz yönleri olduğunu kaydetmişti. 

Çinli uzmanlar, ABD'de de bazı kısıtlamaların olmasına rağmen Çin'in bu meselelerde yorum yapmadığını ifade ederken, Şi ile ilgili yorumların Obama'nın kişisel görüşleri olduğunu ve bu tarz yorumların Çin-ABD ilişkilerine herhangi bir olumsuz etki oluşturmayacağını ifade ediyor. 

Diğer yandan Hong Kong'da yayımlanan South China Morning Post gazetesine konuşan Çin Bilimler Akademisi'nden Tao Vıncao, Obama'nın karşılıklı saygı göstermesi ve Çin'in duruşu ile kalkınma yolunu  anlaması gerektiğini dile getirdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir