”Çin piyasa odaklı hareket etmeli”

Obama, Çin'in, küresel yeniden dengeleme çabalarına katkıda bulunması için döviz kurunda daha fazla piyasa odaklı hareket etmesi gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHİNGTON - ABD Başkanı Barack Obama, Çin'in, döviz kurunda daha fazla piyasa odaklı hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Obama, gelecek yıllarda ABD ihracatını destekleme planıyla ilgili yapacağı konuşmanın önceden dağıtılan metninde, ''Daha önce söylediğim gibi, Çin'in, döviz kurunda daha fazla piyasa odaklı hareket etmesi, küresel yeniden dengeleme çabalarına temel katkıda bulunacak'' dedi.

Obama, ''Hepimizin yeniden dengelemeye ihtiyacımız var. Dış ticaret açığı veren ülkelerin tasarrufa ve daha fazla ihracata, dış ticaret fazlası veren ülkelerin ise tüketimi ve iç talebi desteklemeye ihtiyacı bulunuyor'' diye konuştu.

Gelecek beş yılda ihracatı ikiye katlamanın, ABD'li şirketlerin dışarıya mallarını ve hizmetlerini satmaya yardım ederek ve içeride yeni istihdam yaratarak ekonomiyi destekleyeceğine işaret eden Obama, ihracatı teşvike odaklanacak mini bir kabine (İhracatı Teşvik Kabinesi) oluşturulmasına değindi ve Kongre'den ihracatı teşvik programlarını destek için yeni fon ayrılmasını talep etti.

Potansiyel ABD'li ihracatçılara danışmanlık yapacak yüzlerce ticaret uzmanının istihdam edilmesi için 134 milyon dolar talepte bulunan Obama, ayrıca uluslararası ticaret konusunda başkanlık danışma komitesini yeniden kurmayı planlıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir