Çin, piyasalara 130 milyar yuan sürdü

Dün piyasalarda işlemleri durduran düşüşün yaşandığı Çin'de Merkez Bankası, yatırımcıları sakinleştirmek için piyasaya 130 milyar yuan enjekte etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin Merkez Bankası, yatırımcıları sakinleştirmek için piyasaya 130 milyar yuan (20 milyar dolar) verdi. 

Çin Merkez Bankası, tedirgin yatırımcıları sakinleştirmek için ülkenin finansal sistemine 130 milyar yuan tutarında kısa vadeli fon verdi. Çin MB'den yapılan açıklamaya göre 130 milyar yuan 7 günlük ters repo yoluyla yüzde 2,25 faiz oranından piyasaya verildi. Çin MB dün ise Çin Kalkınma Bankası'na vermiş olduğu 130 milyar yuan tutarında kredi hattını yenilemişti.

 "Devre kesici  piyasaların yatıştırılmasına yardım etti"

Öte yandan Çin Menkul Kıymet Düzenleme Komisyonu Sözcüsü Deng Ge, hisse senedi piyasasında yapılmakta olan 'devre kesici' mekanizmasının hızlı bir satış dalgası karşısında piyasaların yatıştırılmasına yardım ettiğini ve yatırımcıların çıkarlarının korunmasında pozitif bir rol oynadığını bildirdi. Deng, "Mekanizma, bir sakinleşme dönemi sunarak piyasada istikrar sağlanmasında önemli rol oynadı" diye konuştu.

Bununla birlikte 'devre kesici' sisteminin hala Çin için oldukça yeni olduğunu ifade eden Deng, piyasanın yeni kuralları kademeli şekilde ayarlaması gerektiğini belirtti. Deng, "Devre kesici sistemin iyileştirilmesi tek bir adımda tamamlanamaz, bu konuda standard bir yaklaşık yok" dedi.
     
Deng ayrıca, Komisyon'un büyük hissedarların halka açık şirketmlerde hisselerini azaltmalarını daha iyi düzenlemek-denetlemek için kurallar üzerinde çalıştıklarını, belirli bir dönemde satılabilecek pay büyüklüğünün sınırlanmasının çalışmalar arasında olduğunu vurguladı.