Çin, savunma bütçesini artıracak
Çinli yetkili savunma bütçesindeki çift haneli artış oranının devam etmesinin "makul" olduğu belirtti
PEKİN - Pekin yönetiminin, savunma bütçesini bu yıl yüzde 14,9 artıracağını açıklaması, ABD ve Çin'in komşuları tarafından yakından izleniyor.
Çin Ulusal Halk Meclisi sözcüsü Li Caoşing, savunma bütçesindeki çift haneli artış oranının devam etmesinin "makul" olduğu değerlendirmesini yaparak, bunun esas olarak askeri personelin maaşlarındaki artıştan kaynaklandığını ileri sürdü.
Li, Çin Ulusal Halk Meclisinin yarın başlayacak yıllık toplantısı öncesinde Pekin'de düzenlenen basın toplantısında, "Çin, her zaman savunma giderlerinin boyutuna dikkat ediyor ve bu giderlerin ekonominin gelişmesiyle koordineli olmasına özen gösteriyor" diye konuştu.
Çin'in savunma giderleri Japonya, Rusya ve İngiltere'ninkiyle eşit olmasına rağmen, ABD'nin hemen hemen onda biri düzeyinde. Ancak uluslararası savunma uzmanları Pekin'in savunma harcamalarının, açıklananın çok üzerinde olduğunu iddia ediyor. Sözcü Li, basın toplantısında bu iddiaları reddetti.
Çin, 2009 yılı savunma bütçesini 480,68 milyar yüen (70,27 milyar ABD Doları) olarak açıkladı. Bu miktar toplam bütçenin yüzde 6,3'ünü oluşturuyor. Çin, savunma bütçesini 2008'de yüzde 17,6, 2007'de ise yüzde 17,8 artırmıştı. Sözcü Li, 2,3 milyonluk Çin ordusunun bütçesinin artırılmasının "ülkenin egemenliği ile toprak bütünlüğünü korumayı amaçladığını ve herhangi bir ülke için tehdit oluşturmadığını" belirtti.
Artışın nedenleriyle ilgili spekülasyonlar
Bu açıklamalara rağmen, başta ABD ve Japonya olmak üzere bazı ülkeler Çin'in savunma bütçesindeki artışın nedenlerini araştırmaya devam ediyor. Hatta Pekin yönetiminin Tayvan konusunda gelecekte doğabilecek bir krize veya Güney Çin Denizi'ndeki bazı adaların egemenliğiyle ilgili sorunlara hazırlık yaptığı yönünde spekülasyonlar ortaya atılıyor.
ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Dennis Blair geçen ay yaptığı açıklamada, Çin'in askeri harcamalarının artmasının Tayvan için tehdit oluşturduğunu savundu. Çin'in kıta kesimi ile Tayvan adası arasındaki ilişkilerde son aylarda yumuşama görüldü. Ancak Pekin yönetimi Tayvan'ın bağımsızlığının ilan edilmesi durumunda kuvvet kullanmama taahhüdünde bulunamayacağını defalarca açıkladı.
Çinli savunma uzmanları bu yıl savunma harcamalarındaki artışın azalmasının Tayvan ile ilişkilerin yumuşamasından ve bazı askeri programlara yapılan harcamalarda tasarrufa gidilmesinden kaynaklandığını ileri sürdü.