Çin: Ticari sürtüşmeleri çözmek için önlem alacağız

Çin Ticaret Bakanı Deming, ticari sürtüşmelerin çözümlenmesi için 2010 yılında Çin'in strateji saptayıp uygulayacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Çin'in uluslararası ticari sürtüşmelere uygun çözümler bulunması için gelecek yıl etkin önlemler almaya devam edeceği bildirildi.

Çin Ticaret Bakanı Çen Deming, Pekin'de yapılan 2009 Yılı Ulusal Ticaret Çalışmaları Toplantısında, ticari sürtüşmelerin çözümlenmesi için 2010 yılında Çin'in strateji saptayıp uygulayacağını belirtti.

Bakan Çen, başvurulacak yollar arasında, siyasi girişimlerde bulunma, hukuki savunma yapma ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Tahkim Kurulu'na başvurma gibi yöntemleri saydı.

Çin'in bu yollarla ticari sürtüşmeleri çözme kabiliyetini yükselteceğini savunan Bakan Çen, Çin'in serbest ticarette ısrar ederek, DTÖ'nün ticari önlemleri denetleme sistemi aracılığıyla korumacılığı engelleyeceğini ve ticari sürtüşmelere yol açan taraflarla temasları ve müzakereleri güçlendireceğini ifade etti. Çen, ayrıca  Çin'in ticari yardım önlemini yasalara göre uygun şekilde uygulayarak, ülkedeki sektörel güvenlik ile işletmelerinin yasal hak ve çıkarlarını koruyacağını kaydetti.

Resmi verilerine göre, Kasım ayına kadar 19 ülke ve bölge Çin ürünlerine 103 soruşturma açtı. Çin Uluslararası Radyosu'nun haberinde bu soruşturmaların "Çin'in çeşitli ürünlere toplam değeri 12 milyar ABD Dolarını bulan ticari yardımlarda bulunduğu" gerekçesiyle açıldığı ileri sürüldü.