Çin ve Güney Kore'nin ticareti yükselişte

Asya en büyük ekonomilerinden Çin ve Güney Kore'nin ikili ticaret hacmi bu yılın ocak-mayıs döneminde 115 milyar doları aştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN  - Çin ve Güney Kore arasındaki ticaret hacmi bu yıl ocak-mayıs arasındaki 5 aylık süreçte, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 artarak 709,65 milyar yuan (yaklaşık 115,24 milyar ABD doları) olarak gerçekleşti. 

Çin Gümrük İdaresi'nin verilerine göre, ocak-mayıs döneminde Çin'in Güney Kore'ye ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 artarak 250,99 milyar yuana yükseldi. Aynı dönemde Güney Kore'den Çin'e yapılan ithalatın ise yüzde 0,8 yükseldiği ve 458,66 milyar yuan olduğu kaydedildi.  

Güney Kore hali hazırda Çin'in altıncı büyük ticaret ortağı ve üçüncü büyük ithalat kaynağı konumunda bulunuyor.  

Çin ve Güney Kore arasındaki ticaret hacminin büyük bölümünü ticaret ve ham madde ithalatı oluşturuyor. Asya'nın en büyük ekonomilerinden Çin ve Güney Kore, 2012 yılında serbest ticaret anlaşması müzakerelerine başladı ve şu ana kadar müzakerelerin 10 turunu tamamladı.  

Öte yandan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, iki günlük bir resmi ziyaret kapsamında Güney Kore'de temaslarda bulunuyor. Şi'nin görüşmelerde serbest ticaretin yanı sıra doğrudan döviz pazarının oluşturulması gibi konuları da mevkidaşıyla görüşmesi bekleniyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir