Çin, yuana müdahale etti

Çin Merkez Bankası para birimi yuanın değer kaybıyla mücadelede yeni cephe açtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com / Ajanslar

Çin'den yuana yeni müdahale hamlesi geldi.  

Çin Merkez Bankası(PBOC)  para birimi yuanda yaşanan değer kaybını frenlemek için  offshore piyasalarından yüklü yuan satın alıp, borçlanma maliyetlerini rekor yüksek seviyelere çekti. 

Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, PBOC, Hong Kong'taki devlet bankaları yoluyla, dünden itibaren, spekülatörlerin alımlarını kıırmak amacıyla, offshore işlemlerde yuana defalarca müdahale etti. 

CNH Hibor rekor seviyeye fırladı

Bankalar arası borç verme işlemlerinde Offshore yuan CNH Hibor faizi yüzde 13,4'e fırlayarak rekor seviyeye çıktı. Bu seviye 2013'ten bu yana en yüksek seviye. 

Financial Times'ın haberine göre PBOC offshore (CNH) ile onshore CNY arasındaki dengeyi tutmak için Hong Kong üzerinden yuan satın alıyor. 

Çin'in hamlesini değerlendiren Singapur'daki Commerzbank'ın Asya Bölgesi Analisti Zhou Hao, "Görünen o ki Çin Merkez Bankası, CNH'de pahalıya patlayabilecek bir shortlanmanın önüne geçmek istiyor. Öte yandan çok sayıda kişi CNH short pozisyonda bekliyor." dedi. 

"Yuanın yüzde 10 veya daha fazla zayıflayacağını beklemek gülünç ve imkansız"

Öte yandan Çin Finansal ve Ekonomik İşler Merkezi Öncülük Grubu Müdür Yardımcısı Han Jun, Çin'in New York Konsolosluğu'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, Çin Yuanı'nın ABD Doları karşısında yüzde 10 ve daha fazla değer kaybedeceğine yönelik bahislerin gülünç ve imkansız olduğunu söyledi. Han, Çin'in para birimine karşı atakları savuşturmak için yeterli bir araç setine sahip olduğu uyarısında bulundu. 

'Açığa satış girişimleri başarılı olmayacak'
     
Han yaptığı açıklamada, "Yuanda açığa satış girişimleri başarılı olmayacak. Piyasaların beklentileri değiştirebilir" diye konuştu. 
    
Çin hükümetinin yuanı istikrarlı tutma kararlılığına tekrarlayan Han, "İnsanlar yuana güvenmeli" dedi.