Çin'de 2014 ulusal güvenlik raporu yayınlandı

Pekin yönetiminin gelecekte, ulusal güvenlik alanında "ciddi ve zorlu sınavlar vereceği" belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANGHAY - Ulusal güvenliğiyle ilgili ilk defa "mavi kitap" yayınlayan Çin yönetimi, bu konuda "gelecekte ciddi ve zorlu sınavlar verileceğini" açıkladı. 

Uluslararası İlişkiler Akademisi tarafından yayımlanan "Çin Ulusal Güvenliği Araştırma Raporu-2014" adlı mavi kitapta, geçen sene kurulan Çin Ulusal Güvenlik Konseyi'nin konumunun "açık şekilde netleştiğine" değinildi. 

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in başkanlık ettiği Ulusal Güvenlik Konseyi'nin bu alanda ülkedeki en yüksek karar ve yetki mercii olduğu vurgulanırken, bu birimin aynı zamanda hükümetin diğer organları ile yakın koordinasyon halinde olduğuna işaret edildi. 

Ülkede geçen yıl ulusal güvenlik alanında istikrarlı olunduğunun altı çizilirken, yeni dönem Çin liderlerinin daha etkin ve yapıcı bir şekilde barışçıl bir diplomasi izledikleri savunuldu. 

Uluslararası güvenlik konusunda Pekin yönetiminin diğer ülkelerle "sağlıklı, istikrarlı ve dostane" ilişkiler kurma hedefi güttüğü ifade edilen raporda, Çin'in gelecekte "ciddi ve zorlu sınavlar vereceği" belirtildi. 

Çin'in ulusal güvenlik alanında yayımladığı mavi kitapta ayrıca terör, internet güvenliği, çevre güvenliği gibi konulardaki sorunların gittikçe "daha dikkate alınmaya ihtiyacı olan meseleler olmaya başladığına" dikkat çekildi. 

Çin'in yurt dışındaki çıkarlarının genişlediği ve güçlendiği ifade edilen raporda, ülkenin "uluslararası terörizm yoğunlaşmasıyla" karşı karşıya kaldığı savunuldu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir