Çin'de 25 yılın en zayıf büyümesi

Dördüncü çeyreği yüzde 6.8 büyüme ile kapatan Çin, yılın tamamında ise yüzde 6.9 büyüdü. Çin ekonomisi batı standartlarına göre yüksek bir rakam tuttursa da son 25 yılın en zayıf büyümesini gerçekleştirmiş oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'de ekonomik büyüme geçtiğimiz yılın son çeyreğinde yüzde 6.8 olarak gerçekleşerek hem finansal krizin başlangıcından bu yana en düşük seviyeye geriledi hem de yatırımcıların yanlış politikalar izlediğine dair endişe duyduğu hükümetin üzerindeki baskıyı artırdı.

Çin'de yıl bütününde ise ekonomi yüzde 6.9 ile batı standartlarına göre yüksek bir rakam tuttursa da son 25 yılın en zayıf büyümesini gerçekleştirdi. Çin ekonomisi geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 6.9 büyümüştü.

Hükümetin ekonomik büyümeyi hızlandırmasının önünde zayıf ihracat, fabrikalarda aşırı kapasite kullanımı, yavaşlayan yatırımlar, yumuşak bir konut piyasası ve yüksek borç seviyeleri gibi engeller bulunuyor.

Bugün açıklanan diğer veriler de dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin Aralık ayında hız kaybetmeye devam ettiğini gösterirken, hükümetin yıl boyunca piyasalara sağladığı desteğin işe yaramış olma umutlarını da boşa çıkardı.

Konut yatırımları yalnızca yüzde 1 yükselerek son yedi yılın en düşük oranını gerçekleştirirken, yeni inşaat oranı yüzde 14 düştü.