Çin'de Ejderha Kayığı Bayramı kutlanıyor

Çin'de Duanvu Bayramı kutlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANGHAY  - Çin'de, geleneksel bayramlardan "Duanvu" (Ejderha Kayığı), coşkuyla kutlanıyor. 

Ülke genelinde düzenlenen etkinlikler çerçevesinde insanlar yüzlerindeki maskelerle yöresel danslarını sergiliyor. Bayrama has yiyecek olarak ''Zongzı'' adı verilen, kamış yapraklarına sarılan pirinçli bir çeşit çörek yeniyor. 

Çin'de geleneksel bayramlar "Yüenşiao" (Ay Çöreği), "Çuncie" (Bahar) ve "Çingming"de (Ölüler) olduğu gibi ''Duanvu''da da bir gün tatil yapılıyor. 

Duanvu'nun öyküsü

Ülkedeki birçok şehirde ejderha şeklindeki kayıkların yarıştırıldığı bayramın kökleri milattan önceye dayanıyor.  

Duanvu Bayramı'nın vatansever bir şairin intiharından sonra başladığı anlatılıyor. Rivayete göre, Çin'in Savaşan Devletler döneminde (M.Ö 475-221) Çu Devleti'nde yaşayan ve asil bir aileden gelen dönemin ünlü şairi Çü Yüen'e birçok önemli vazife verilmiş. Ancak imparatora tavsiyelerde de bulunmaya başlayan Çü, daha sonra başkentten sürülmüş. 

Sürgün sırasında geçtiği birçok bölgede duygularını yansıtan şiirler yazan şair, sürgündeyken bağlı olduğu Çu Beyliği'nin dönemin Çin Beyliği tarafından yıkıldığını duyunca üzüntüden boynuna bir taş bağlayıp Miluo Nehri'ne atlayarak intihar etmiş. 

Sürgündeki şairin kendini nehre attığını duyan halk, onu kurtarmak için kayıklara atlayarak nehre açılmış. O günden bu yana ülkenin güneyinde ejderha şeklindeki kayıklar nehirlerde yarıştırılıyor ve birçok eyalette etnik unsurlar bayramı kendilerine özgü kıyafetlerle kutluyor. 

Ünlü şairin ölümünden sonra halk, bu nehre kamış yaprağına sarılmış haşlanmış pirinç atarak onu anmaya başlamış. 

Bu konularda ilginizi çekebilir