Çin'de ilk defa bir kamu şirketi temerrüde düşebilir

Çin'de ilk defa bir kamu şirketi temerrüde düşeceği uyarısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'de Baoding Tianwei Baobian Electric adlı kamu şirketi, borçlanma senetlerinin kupon ödemesini yapacak parası olmadığını açıklayarak temerrüde düşmek üzere olduğu uyarısında bulunan ilk kamu şirketi oldu.

Çin tahvil piyasası takas kurumunun internet sitesinde bugün yer alan şirket açıklamasında, "Ödemeyi yapma ihtimali giderek daha belirsiz bir hal almıştır" denildi.
              
Çin'de daha önce sadece borsada işlem gören iki şirket, Çinli lokal yatırımcılara ihraç edilen borçlanma senetlerinin kupon ödemelerinde temerrüde düşmüştü.
              
Temerrütlerin sayısının artması, Çin yönetiminin, ortakları arasında kamu bulunsa bile temelleri zayıf şirketlerin tahvil ihraçlarına verilen devlet garantisini yavaş yavaş geri çektiğinin ipuçlarını veriyor.
              
Çinli kredi derecelendirme kuruluşu China Chengxin tarafından yayımlanan değerlendirmede, "Tianwei sonuçta temerrüde düşerse merkezi hükümetin hissedar olduğu ihraççı kurumlar üzerindeki garanti zırhı ortadan kalkabilir" denildi.
              
Ancak uzmanlar Tianwei ve daha önce temerrüde düşen diğer şirketlerin kredi notlarının düşük olduğuna dikkat çekerek, temerrüdün piyasaya sınırlı etkisinin olacağını belirtiyorlar.
              
Çin'de bu ay içinde Cloud Live Technologies adlı şirket hem anapara hem de faiz ödemesinde temerrüde düşmüş, kısa süre önce ise gayrimenkul şirketi Kaisa Group yabancı yatırımcılara ihraç ettiği dolar cinsi tahvillerde temerrüde düşmüştü.
              
Yatırımcılar şu anda başka bir gayrimenkul şirketi olan Glorious Property Holdings tarafından Cumartesi itfa edilecek tahvili izliyorlar.
              
Çinli şirketler yabancı yatırımcılara ihraç edilen tahvillerde daha önce de temerrüde düşmüşlerdi. Ancak Çin siyasi sistemi lokal tasarruf sahiplerine satılan borçlanma araçlarının temerrüde girmesini istemiyor.
              
Lokal yatırımcılara satılan tahvillerde ilk temerrüt geçen yıl gerçekleşmiş, ancak temerrüde giren küçük ölçekli güneş enerjisi şirketinin yükümlülükleri daha sonra devlet tarafından üstlenilmişti.
              

Bu konularda ilginizi çekebilir