Çin'de krediler beklenenden hızlı arttı

Çin'in en geniş tanımlı yeni kredi göstergesi, analistlerin Haziran tahminlerinden yüksek geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Çin'in en geniş tanımlı yeni kredi göstergesi, analistlerin Haziran tahminlerinden yüksek geldi. Bu durum da politika yapıcıların gölge bankacılığı dizginlemek yerine ekonomik büyümeyi desteklemeye başlamalarını işaret ediyor.

Çin Merkez Bankası'nın bugün yaptığı açıklamaya göre toplam finansman, analistlerin ortalama tahmini olan 1.425 trilyon yuanı aşarak 1.97 trilyon yuan (317 milyar dolar) olarak gerçekleşti. Yeni yerli para birimi kredileri 1.08 trilyon yuan olurken, M2 para arzı geçen yıla göre yüzde 14.7 arttı. Çin'in döviz rezervleri Mart sonundaki 3.95 trilyon dolardan 3.99 trilyon dolara çıktı.

Finansman göstergesi, Çin MB Başkanı Zhou Xiaochuan'ın borç risklerini canlandırabilecek geniş tabanlı gevşemeye başvurmadan yeterli kredi sağlamaya çalışmasıyla, 2009'daki borçlanma furyasından bu yana Haziran'da en yükseğe çıktı. Yarınki gayrisafi yurtiçi hasıla, sanayi üretimi ve yatırım verileri, ilk çeyrekteki büyümenin 18 ayın düşüğüne gerimelesi sonrası altyapı projelerine yapılan hızlandırılmış harcamalar gibi büyüme hamlelerinin etkisini gösterecek.

Bu projelerin finanse edilmesi gerektiğini ifade eden Hong Kong'daki Barclays Plc ekonomisti Chang Jian ''Kredi gevşemesinin etkileri yarınki sanayi üretimi verisinde görülecektir'' dedi.

Gösterge Şangay Bileşik Endeksi verinin ardından yeniden yükselişe geçerken, yerel saatle 11:30'da yatay seyretti. Toplam finansman, Mayıs'ta 1.4 trilyon yuan olurken, geçen sene aynı dönemde 1.04 trilyon yuandı. 18 Bloomberg News analistinin tahminleri ise 1.2 trilyon yuan ile 1.55 trilyon yuan arasındaydı.