Çin'de rekor sermaye çıkışı bekleniyor

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de sermaye çıkışının yıl sonunda 500 milyar euroya ulaşması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Çin'in bu yıl rekor seviyede sermaye çıkışıyla karşı karşıya kalacağı öngörüsünde bulundu. Üçüncü çeyrekte 225 milyar dolar sermaye çıkışı yaşandığını ve 4. çeyrekte 150 milyar dolar sermaye çıkışı beklendiğini işaret eden IIF, 2015'in tamamında sermaye çıkışının 500 milyar dolar olacağını tahmin ediyor. IIF ayrıca gelişmekte olan ekonomilerin 2015'te 1988'den bu yana ilk kez net sermaye çıkışıyla karşı karşıya kalacaklarını tahmin etti. 

Sanayi üretimi beklentileri aştı

Öte yandan Çin sanayi üretimi kasım ayında yüzde 6,2'lik artışla analistlerin tahminlerinin üzerine çıktı. 

Çin Ulusal İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, kasımn ayında sanayi üretimi yıllık yüzde 6,2 arttı. Piyasalarda beklenti bir önceki ay yüzde 5,6 olan sanayi üretimi artış hızının yüzde 5,7'ye çıkacağı yönündeydi. Aylık bazda ise üretim artışı yüzde 0,58 oldu.
    
Aynı ayda perakende satışlar aylık yüzde 0,86 artarken, yıllık artış 11,2 olarak gerçekleşti. Perakende satışların yıllık bazda yüzde 11,1 artması bekleniyordu. Ülkede kırsal kesimler hariç sabit sermaye yatırım tutarı ilk 11 aylık dönemde yıllık yüzde 10,2 arttı.

Yuan dört yılın en düşüğünde

Bu arada Çin Merkez Bankası, yuanın ABD Doları karşısındaki günlük gösterge değerini 6'ncı günde de düşürdü. Yuanın ABD Doları karşısında değerini yüzde 0,2 daha indiren Çin MB, gösterge kuru 2011 Temmuz ayından bu yana görülen en düşük seviyeye çekti. Spot piyasada ABD Doları/Çin Yuanı paritesi 6,4665 seviyesine kadar çıktı. USD/CNY paritesi şu sıralarda 6,4566 seviyesinde seyrediyor.