Çin'de şehirleşme yavaşlıyor

Çin Başbakanı Li'nin sıkça övündüğü şehirleşme, Asya'nın en büyük ekonomisindeki yavaşlamanın etkisiyle hız kaybediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in başbakanı Li Keqiang'ın övgüyle bahsettiği bir dinamik olan kırsaldan, şehire göçün önümüzdeki yıllarda üçte bir oranda düşeceği tahmin ediliyor. Şehirleşmedeki hız kaybı, ülkenin ekonomik büyümesine ilişkin endişeleri de artırıyor. 

Hükümet bu ay yayınladığı raporunda 2013-2020 arasında şehirde yaşayanların nüfus oranının yüzde 6.3 artarak, önceki 7 yılda kaydedilen yüzde 9.4'lük yükselişten yavaşlayacağını öngördü. Nomura Holdings Inc., şehirleşmenin hız kesmesinin, önümüzdeki onyılın yarısında yıllık GSYH'de yüzde 0.5 büyümeye mâl olacağını tahmin ediyor. 

Son 30 yılda çiftçileri, fabrika işçilerine dönüştürerek, üretim ve dolayısıyla büyümede büyük kazanç elde ettiklerine dikkat çeken Citigroup Inc.'in Hong Kong'taki özel  sektör yatırım stratejisti Ken Peng, "Şimdi bu kazançlar azalıyor" dedi.

Çin'de kabinenin bir kolunun, bugün yayınşanan Dünya Bankası'nın şehirleşme stratejisi üzerine çalışmasını isteyen Li'nin üzerindeki, zayıflayan ekonomik büyümeyi destekleyici adımlar atması yönündeki baskı artıyor. Ülkede dün açıklanan öncü imalat PMI verisi, 5. kez yavaşlamaya işaret etti.

Şehirleşmede büyüme stratejisini 20 yıldır savunan Li, azalan kırsal işçi, artan yerel hükümet borçları ve neredeyse tüm büyük şehirlerde sağlıksız hava kirliliği ile karşı karşıya. Şehirleşmeden kaynaklanan kazançlardaki düşüş, Çin'in bu yılki yüzde 7.5 oranındaki büyüme hedefini tutturmasını zorlaştırıyor.