Çin'de şubat ayı ihracatında kötü sürpriz

Çin'de ihracat şubatta beklenmedik bir şekilde yüzde 18.1 düşerken, ithalat yüzde 10.1 yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Çin Gümrük Yönetimi'nin açıklamasına göre, Çin'de şubat ayında ihracay yüzde 18.1 azalırken, ithalat yüzde 10.1 geriledi ve ülke 22.98 milyar dolar dış ticaret açığı verdi.

İhracat Ocak'ta yüzde 10.6 büyüme kaydetmişti. Ekonomistlerin beklentileri yüzde 8.5 düşüş ile yüzde 14.4 artış arasında seyretti.

Ekonomistlerin ithalat tahmini ise ocak ayındaki yüzde 10 artışın ardından yüzde 7.6 büyüyeceği yönündeydi. Ekonomistlerin tahminleri yüzde 2 ila 21.4 yükselme şeklinde sıralanmıştı.

Dünyanın en büyük 2. ekonomisinin dış ticaret açığının ise 14.5 milyar dolar fazla vereceği bekleniyordu. Çin bir yıl önce aynı dönemde 14.9 milyar dış ticaret fazlası kaydetmişti.

Çin'in yılın ilk 2 ayındaki veriler arasındaki yıllık fark, Çin Yeni Yılı tatilinin bu yıl 31 Ocak, geçtiğimiz yıl ise 9 Şubat'a denk gelmişti. 

Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'nun 5 Mart'taki yıllık çalışma raporuna göre ülke bu yıl yüzde 7.5 ticaret büyümesi hedefledi.

İstatistik kurumu pazar günü şubat ayı enflasyon ve fabrika çıkış rakamlarını , 13 Mart'ta ocak-şubat sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit-getirili varlık yatırımları verilerini açıklayacak. Çin Merkez Bankası önümüzdeki hafta şubat ayı ve kredi ve para arzı rakamlarını açıklayacak.