Çin'den Afrika'ya büyük destek

Çin Halk Cumhuriyeti, Afrika'nın kalkınması için 60 milyar dolarlık kredi yardımında bulunacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping, Afrika'ya 60 milyar dolarlık kredi ve yardım desteğinde bulunacağını söyledi.

Çin-Afrika İşbirliği Forumu'nun (FOCAC) Johannesburg zirvesinde Afrika liderlerine konuşan Cinping, 5 milyar doların sıfır faizle hibe edileceğini, geri kalan kısmının ise öncelikli tesisler ve ihracat ve imtiyazlı krediler için harcanacağını söyledi.

Afrika'nın kalkınması için gelecek 3 yıllık dönemde 60 milyar dolar kredi sağlama sözü veren ve planını on maddede açıklayan Cinping, Afrika ülkeleriyle yeni bir evreye girdiklerini, bölgenin başarısından gurur duyduğunu açıkladı.

Cinping, Çin-Afrika İşbirliğini geliştirecek stratejik planları arasında ortak siyasi güvene dayalı hükümetlerarası iletişim ve işbirliği mekanizmalarını geliştirmek, uluslararası alanda işbirliğini güçlendirmek, Afrika'nın sanayileşmesi ve tarımsal modernizasyonunun yanında altyapı kalkınmasını desteklemek olduğunu belirtti.

Teknoloji, Bilim, insan kaynakları, eğitim ve sağlık konularında da desteklerini sürdüreceklerini belirten Cinping, yoksulluğu yok etmek için desteklerini esirgemeyeceklerini, deneyimlerini paylaşacaklarını ve çeşitli projelerle aktif rol oynayacaklarını söyledi.

Çin ve Afrika ilişkisinin ortak çıkarlar ve stratejilerle geliştiğine dikkati çeken Cinping, "Afrika, Afrikalılara aittir, dolayısıyla Afrika sorunlarını da Afrikalılar çözecektir" dedi.

'Ortak Kalkınma için Kazan-Kazan İşbirliği'

Zimbabve Devlet Başkanı ve Afrika Birliği Dönem Başkanı Robert Gabriel Mugabe, Çin Devlet Başkanı için şunları söyledi. "İşte size bir zamanlar fakir olan, bir devleti temsil eden zat, bizi sömürmeyen bir ülkenin devlet başkanı. Ancak sömürgecilerden beklediğimizi o yapıyor." Batı bunu duymalıdır diyen Mugabe, "Şi Cinping Tanrının gönderdiği birisidir, Tanrı ülkesini ve insanlarını korusun" dedi.  

Çin'in Afrika ile ilişkilerinin tamamen ticari olduğu iddiasının yanlış olduğuna dikkati çeken Mugabe, Çin'e atıfla şunları ekledi: "Biz aslında sömürgeciliğin ve apartheid ırkçı rejiminin hüküm sürdüğü dönemlerde özgürlük ve hürriyet için savaşan arkadaşlarız" ifadelerini kullandı. 

Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Forum yöneticisi Jacob Zuma ise tek gerçeğin Afrika'nın kalkınma ve ilerleme yolunda Çin'le geliştirdiği çift taraflı kazanımlar olduğunu söyledi.

İlki 2000 yılında Pekin'de gerçekleştirilen Çin-Afrika liderleri zirvesinin bu yılki teması "Çin-Afrika Birlikte İlerliyor: Ortak Kalkınma için Kazan-Kazan İşbirliği" olarak belirlendi.

Afrika'nın en büyük ticari ortağı olan Çin'in Afrika ile ticaret hacmi 200 milyar ABD dolarını aşıyor. 2012 yılından bu yana Çin, Afrika'nın kalkınması için 30 milyar dolar kredi desteğinde bulunduğu kaydedildi.  

Johannesburg Sandton Sergi Sarayı'nda başlayan başlayan FOCAC zirvesine birçok Afrika lideri katıldı. Zirve 5 Aralık'ta sona erecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir