Çin'den dev çevre yolu projesi

Dev projeleriyle bilinen Çin, başkent Pekin'in etrafına bin kilometrelik çevre yolu yapacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN  - Dev projeleriyle dikkati çeken Çin, başkent Pekin'in etrafına yeni bir çevre yolu yapacağını ve bu yolun yaklaşık bin kilometre uzunluğunda olacağını açıkladı. 

Şinhua ajansının haberinde, yedinci çevre yolunun 940 kilometre uzunluğunda olacağı ve sürücülerin, yolu tamamlamak istediklerinde başladıkları yere dönebileceği kaydedildi.  

Çin'in en büyük şehirlerinden Pekin'de halihazırda altı çevre yolu bulunuyor. Bu yolların birçoğu 21 milyonluk metropolün hızlı gelişmesine bağlı olarak şehrin içine girmiş durumda.  

Hıbey İletişim İdaresi Başkanı Gao Cinhao, yeni çevre yolunun yüzde 90'ının kentin komşusu Hıbey eyaletinden geçeceğini söyledi. 

Yapılacak otoyol ve çevre yolunun Hıbey eyaletindeki Langfang, Cuocou, Cangciakou ve Çıngdı kentlerini baypas edeceğini belirten Gao, yolun, Pekin ve komşu şehirler arasındaki mesafeyi kısaltacağını ifade etti.  

Gao, yedinci çevre yolunun hızlı tren demiryolu ve otoyol projelerini kapsayan Pekin, Tiencin, Hıbey ulaşım entegrasyon planı çerçevesinde yapılacağını bildirdi. 

2017'de hizmete girecek 

Çin Devlet Televizyonu CCTV, yeni çevre yolu ve otoyolun 2017'de hizmete açılmasının beklendiğini duyurdu.  

Başkent Pekin Otoyol Kalkınma Grubu Başkan Yardımcısı Şü Şutong, yeni çevre yolunun trafik ve lojistik sorunlarının çözümü ve etrafındaki sınai kalkınmaya katkı sağlayacağını söyledi. 

Yedinci çevre yolunun Pekin'in etrafında bulunan birçok otoyolu da birbirine bağlayacağı belirtiliyor.  

Yeni yol sayesinde Çin'in en kirli bölgesi olan Pekin-Tiencin-Hıbey'deki hava kirliliğinin azalacağı, ağır vasıtaların Pekin'e girmeden doğrudan diğer bölgelere geçeceği ifade ediliyor.  

Pekin'de ikinci ve üçüncü çevre yolları şehrin neredeyse içinde yer alıyor ve metropolün en eski çevre yolları olarak biliniyor.  

Şehir merkezine sekiz kilometre uzaklıkta olan ancak hızlı büyümeyle dev kentin bir bölümünü "yuttuğu" dördüncü çevre yolu 65,3 kilometre uzunluğunda. Merkezden 20 kilometre uzaklıktaki beşinci ve altıncı çevre yolları ise sırasıyla 2003 ve 2006'da inşa edildi ve 187,6 kilometre uzunluğunda.  

Ülke genelinde sosyal ağlarda tartışma konusuna dönüşen çevre yolları hakkında birçok yorumcu, "Böyle devam ederse artık insanlara hangi şehirde yaşadığı değil, hangi çevre yolunun içinde yaşadığı sorulacak" ifadesini kullandı. Bazı yorumcular konuya daha da ironik yaklaşarak "Gitgide Çin'de sadece bir şehir olacak, o da Pekin" yorumları yaptı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir