Çin'den diğer ülkelere uyarı: Dalay Lama'yı davet etmeyin

Çin Dışişleri Bakanı Yang Cieçi, Tibet'in sürgündeki lideri Dalay Lama'nın "dini değil, siyasi bir figür" olduğunu ileri sürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

PEKİN - Çin, diğer ülkelerin Dalay Lama'yı davet ederek ayrılıkçı faaliyetlerine izin vermemesini istedi.

Çin Dışişleri Bakanı Yang Cieçi, Tibet'in sürgündeki lideri Dalay Lama'nın "dini değil, siyasi bir figür" olduğunu ileri sürdü.

Bakan Yang, Pekin'de devam eden Çin Ulusal Halk Meclisi'nin yıllık toplantısı kapsamında düzenlenen basın toplantısında yerli ve yabancı gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Dalay Lama ve taraftarlarının Çin'in dörtte birinde sözde "Büyük Tibet" kurmak istediklerini iddia etti.

Dalay Lama ve taraftarlarının bu amaçla Çin silahlı kuvvetlerini kendi topraklarından çıkarmak istediklerini söyleyen Yang, "Almanya, Fransa veya başka bir ülke topraklarının dörtte birinin koparılmasını kabul edebilir mi? Lütfen Çin'in Soğuk Savaş'tan sonra Almanya'nın yeniden birleşmesini desteklediğini unutmayın" diye konuştu.

Bakan Yang, Çin ile Dalay Lama arasında din, insan hakları, etnik ilişkiler veya kültür konularında sorun bulunmadığını, sorunun sadece Çin'in bütünlüğünü korumak olduğunu savundu.

"G-20 zirvesi'nden ümitliyiz"

Çin Dışişleri Bakanı Yang, gelecek ay Londra'da düzenlenecek G-20 Zirvesi'nde olumlu sonuçlar elde edileceğinden "ümitli" olduklarını söyledi.

Bakan Yang, Çin'in küresel finansal krizin derinleşmesini önleme çabalarına katkı yapmaya devam edeceğini belirterek, gelişmekte olan ülkelere yardımları sürdürdüklerine ve Avrupa ülkeleriyle 15 milyar dolarlık alım anlaşması imzaladıklarına işaret etti.

Yang, Çin Devlet Başkanı Hu Cintao'nun G-20 Zirvesi sırasında ABD Başkanı Barack Obama ile görüşeceğini de yineledi.

Bu arada, Bakan Yang'ın ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın daveti üzerine 9-13 Mart günlerinde bu ülkeye bir çalışma ziyareti yapacağı bildirildi. Bu ziyarette Hu-Obama görüşmesinin hazırlıkları yapılacak.