Çin'den dünyaya 'uluslararası döviz' çağrısı

Çin Finansal İstikrar Raporu, egemen ülkelerle bağlantısı olmayan uluslararası döviz oluşturulması çağrısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

PEKİN - Çin'de yayımlanan 2009 yılı "Çin Finansal İstikrar Raporu"nda, egemen ülkelerle bağlantısı olmayan ve para değerini uzun süreli olarak koruyabilecek olan yeni bir uluslararası döviz oluşturulması çağrısında bulunuldu.

Çin Uluslararası Radyosunun haberine göre, Çin Merkez Bankası Başkanı Co Şiaocun'un geçen Mart ayında "egemen ülkelerden bağımsız dünya rezerv parası" oluşturulması önerisini ortaya atmasından sonra, Çin bir kez daha benzeri bir öneride bulundu.

Merkez Bankasının raporunda bu önerinin ortaya atılması, uluslararası toplumun krizle mücadele edebilme ve uluslararası para ve finans sistemini koruyabilme gücünün artırılmasını amaçlıyor.

Çin Halk Üniversitesi Finans ve Borsa Araştırma Enstitüsü Başkan Yardımcısı Cao Şicun, bu önerinin, Çin de dahil olmak üzere, ABD doları kullanmayan çeşitli ülkelerin küresel finans krizi ortamında uluslararası para sistemine ilişkin kaygılarını yansıttığını savundu.

Yaklaşık 2 trilyon ABD doları rezervine sahip olan Çin, bu alanda dünyada birinci sırada yer alıyor. 2 trilyon doların yüzde 70'i ile ABD devlet tahvili satın almasının ardından, geçen Nisan ayında, bu tahvillerin yaklaşık 4,4 milyar dolarlık bölümünü elden çıkardı.

Çin'in uluslararası döviz önerisinde bulunması, dış kamuoyunda Çin'in döviz politikasında değişiklik meydana gelebileceği konusunda tahminler yapılmasına yol açtı. Bunun üzerine Merkez Bankası Başkanı Co, İsviçre'de düzenlenen küresel finans toplantısında yaptığı konuşmada, Çin'in döviz politikasının her zaman istikrarını koruduğunu ve ani değişiklikler olmayacağını belirtti.