Çin'den MB'lere yeşil ışık

Çin'de ÜFE'nin 6 yılın en büyük düşüşünü göstermesi deflasyon korkularını büyütüyor. Bu arada Çin Başbakanı, ülkede onshore döviz piyasasının yabancı merkez bankalara açılacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emtia fiyatlarının düşmesi ve talebin soğumasından dolayı Çin'de üretici fiyatları ağustos ayında yüzde 5.9 ile son altı yılın en büyük düşüşünü gösterirken, ekonominin karşı karşıya olduğu deflasyon risklerini büyüttü ve daha fazla parasal destek önlemlerinin alınacağı beklentilerini artırdı.

Çin'de üretici fiyat endeksi (ÜFE) ağustos ayında üst üste 42'inci ay gerilemiş oldu. Bu düşüş aynı zamanda küresel krizin en derin döneminin yaşandığı 2009 yılının sonlarından bu yana en büyük aylık düşüş oldu. Piyasaların beklentisi ise Temmuz ayında yüzde 5.4 düşen ÜFE'nin Ağustos ayında yüzde 5.5 düşeceği yönündeydi.

Ekonomistler Çin'de Ağustos ayının ortasında gerçekleştirilen yüzde 2'lik yuan devalüasyonunun sert düşüşler yaşayan emtia fiyatlarından dolayı enflasyonda orta vadede az etki yaratacağını düşünüyorlar.

Döviz piyasası için yabancı merkez bankalara yeşil ışık

Bu arada Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan Çin Başbakanı Li, ülkede onshore döviz piyasasının yabancı merkez bankalara açılacağını belirtti. Çin'in yabancı yatırım çekme politikasının değişmeyeceğini belirten Li, ülkede kamu sektörünün özel yatırımları teşvik edeceğini, parasal genişlemenin ise tek başına yapısal sorunları çözemeyeceğini söyledi.

Öte yandan Financial Times'ın haberine göre, Çin Merkez Bankası'nın  para birimini yönetmekten sorumlu birimi Devlet Döviz İdaresi, konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara ve Financial Times tarafından görülen resmi yazışmaya göre, finans kuruluşlarına son günlerde, tüm döviz işlemlerinde denetimleri artırmalarını ve kontrolleri sıkılaştırmaları talimatını verdi.