Çin'den sert yavaşlama önlemleri
Çin ekonomide ivme kaybı ile mücadele için kamu harcamalarını artırmayı değerlendiriyor.
Ekonomideki keskin yavaşlamaya hazırlıksız yakalanan ve istihdamın azalmasınan endişe eden Çinli liderler, para politikasındaki gevşemenin büyümeye etkisinin azalmasıyla beraber ekonomiyi desteklemek için harcamaları artıracak gibi görünüyor.
Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin, Ocak-Mart döneminde yıllık bazda küresel finansal krizden bu yana en düşük düzey olan yüzde 7 oranında büyüdü. Son göstergeler ekonomide ivme kaybının sürdüğüne işaret ediyor.
Ülke yönetimi ile yakın bağları olan bir ekonomik araştırma kuruluşunda görevli bir ekonomist, "Çok endişeliler. Cüretkâr önlemler alınmazsa yıllık büyüme hedefini yakalamak çok zor olacak. Ekonomide yavaşlamanın kontrolden çıkması ihtimali var" dedi.
"Mali politikalar giderek daha büyük bir rol oynayacak"
Çin Komünist Partisi'nin en üst karar alma organı Politbüro geçen hafta yaptığı açıklamada, "Ekonomi üzerindeki aşağı yönlü baskıyı dikkatle" izlediğini ve mali harcamaları artırarak alınan önlemleri "ayarlamayı" hızlandırmaya niyetinde olduğunu belirtti.
Çin hükümeti bütçe açığının gayrı safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının bu yıl yüzde 2.3 olacağını tahmin ediyor olsa da, Maliye Bakanı Lou Jiwei Mart ayında bu oranın aslında yüzde 2.7, yani 2009 yılından bu yana en yüksek oranda olacağını belirtmişti.Hükümetin harcamaları geçen yıl ise yüzde 8.2 ile yüzde 9.5 olan hedefin altında artış kaydetti.
Uzmanlar arasında oluşmaya başlayan görüş, para politikasında Kasım ayından bu yana gidilen gevşemenin değil ama maliye politikasında gevşemenin ekonomiye etkisi olabileceği yönünde.
Çin hükümetinin araştırma kuruluşu Kalkınma Araştırma Merkezi'nde görevli kıdemli bir ekonomist, hükümetin "büyümeye istikrar kazandırmak ve riskleri kontrol altında almak için bir dizi önlemi" değerlendirdiğini belirtti.
Ekonomist, "İstihdamda büyük bir sorun yok. Liderler daha çok finansal ve borçlanma araçları alanında risklerden endişeleniyor" dedi.
Yatırımlara hız verilecek
Çin'in ekonomik planlama ajansı NDRC aralarında sulama, çevre koruma, enerji iletim ve sağlığın da bulunduğu birçok temel sektörde yatırım projelerini hızlandırdı.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Beijing kentinin Tianjin ve Hebei idari bölümleriyle entegre edilmesini istiyor. Hükümet yeni kurulacak dev kentin 42 trilyon yuan (6.8 trilyon dolar) yatırım gerektireceğini belirtti.
Industrial Bank Baş Ekonomisti Lu Zhengwei, "Dış talep zayıfken tüketimi artırmak zor, yapabilecekleri tek şey yatırımı artırmak" dedi.
NDRC'nin özel sermayeyi projelere katılmaya özendirmekte zorlanması ise hükümet üzerindeki harcamaları artırma baskısını
da artırıyor.
Daha önce 2008/09 küresel finans krizinde ekonomiyi desteklemek için 645 milyar dolar yatırım kararı alan Çin hükümeti, ülkedeki yerel yönetimlerin hâlâ o dönemki borçlanmaların yükü altında bulunduğu için bu sefer yapacağı harcamaları kısıtlamak zorunda da kalabilir.