Çin'den Tibet'e 6 milyar dolar su yatırımı

Çin yönetimi, Tibet Özerk Bölgesi'nde su koruma projelerine yaklaşık 6,16 milyar dolar yatıracağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Şinhua ajansının haberine göre, Bölge Su Koruma Dairesi, Çin merkezi hükümetinin Tibet Özerk Bölgesi'ndeki su koruma projeleri için gelecek 5 yılda 6,16 milyar dolar harcayacağını bildirdi.

Açıklamada, yatırımın bölgedeki nehir ve göllerin su kalitesini ve kırsal kesimde musluk suyuna erişimi artırmaya yardımcı olacağı belirtildi.

Daire Direktörü Dawa Zhaxi, Tibet'te küçük çiftlik su projelerinin inşasını hızlandıracaklarını, sulama suyunun verimliliğini ve çiftliklerin üretim kapasitesini yükselteceklerini söyledi.

Zhaxi, bölgede ayrıca yemlik otlak alanları oluşturacaklarını, otlaklara ve ağaçlık alanlara su temini sağlayacaklarını kaydetti.

Nüfusunun yüzde 70'inden fazlası hayvan sahibi ve çiftçilerden oluşan Tibet'te otlaklar ve ekilebilir araziler için su kaynakları büyük önem taşıyor. Yatırımlarla Tibet'teki sellerin ve kuraklıkların da hafifletilmesi amaçlanıyor. Çin hükümeti önceki 5 yılda, bölgedeki su altyapısı yatırımları için 3,43 milyar dolar harcamıştı. Bu yatırımlardan 1,8 milyon Tibetli yararlanmıştı.

Bölgede, 2011-2015 yılları arasında su temin kapasitesi 700 milyon metreküp artırıldı ve yaklaşık 100 bin hektar sulama sahası oluşturuldu.

"Dünyanın çatısı" olarak adlandırılan Tibet'te yüksek rakım nedeniyle sıcaklık, ortalamadan üç kat daha hızlı artıyor, bu da bölgede güçlü sellere ve kuraklıklara neden oluyor. Tibet platosunun neredeyse yüzde 70'i, buzun içine sıkışmış büyük karbondioksit ve metan rezervleri içeren donmuş toprakla örtülü. Bilim adamları, bu topraklardaki çözülmenin, sera etkisi yaratan gazların salınmasına sebep olabileceğini belirtiyor. 

Çin yönetimine karşı 1959 yılındaki başarısız ayaklanmanın ardından Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama, Tibet'i terk etmek zorunda kalmış, Hindistan'ın kuzeyinde sürgünde Tibet hükümeti kurulmuştu.

Pekin yönetimi, Tibet'in 700 yıldır kendi toprakları içinde bulunduğunu, Tibetliler ise bu sürenin çoğunda bağımsız olduklarını savunuyor. Çin, Dalay Lama'nın Tibet için daha fazla özerklik talebini, gizli bağımsızlık çabası olduğu gerekçesiyle reddediyor.

Çin'in dini kısıtlamalarını protesto amacıyla ve Dalay Lama'nın dönüşüne izin verilmesi için 2009'dan bu yana 100'den fazla Tibetli intihar etti.