Çin'den yeni faiz indirimi mi?

Ekonomisini destekleme arayışındaki Çin'in, imalat PMI'ı 7 ayın zirvesini görmesine karşılık deflasyonist baskılara işaret ederek yeni faiz indirimine gidebileceği konuşuluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'in Cumartesi günü yaptığı 25 baz puanlık faiz indiriminin ardından bugün açıklanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) yedi ayın zirvesini görmesine karşılık sektörde deflasyonist baskıların sürdüğünü göstererek ekonominin yeni faiz indirimlerine ihtiyaç duyacağı beklentisini destekledi.

Ekonominin karşı karşıya olduğu yavaşlayan konut pazarı, yüksek borçluluk ve imalat sektöründe kapasite fazlası gibi sorunlarla baş etmeye çalışan Çin Merkez Bankası para politikasında küresel finansal krizden bu yana en belirgin gevşetici adımları atıyor.

Ekonomideki yavaşlamayla mücadele eden merkez bankası, Cumartesi günü yaklaşık üç ay içinde ikinci defa faiz indirdi. Merkez bankası politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 5.35'e çekti.

Bugün açıklanan HSBC/Markit imalat sanayi PMI endeksi daralmaya işaret eden Ocak ayındaki 49.7 seviyesinden büyümeye işaret eden 50.7 düzeyine yükselmesine karşılık imalatçıların oynak dış talep ve deflasyon ile mücadele ettiğini gösteriyor.

İhracat siparişlerinde ser düşüş

Yeni ihracat siparişleri alt endeksi 48.5'e inerek bir yılın en sert düşüşünü kaydederken, girdi ve mamul mal fiyatları art arda yedinci defa düşüş kaydetti.

İmalat sektörü hakkında dün yayımlanan resmi PMI verisi ise istikrarsız ihracat ve yavaşlayan yatırımlar nedeniyle sektörün art arda ikinci ayda da daraldığını göstererek, para politikasının gevşeyeceğine dair beklentileri artırmıştı.

Resmi PMI verisi büyük kamu şirketlerinin, HSBC/Markit PMI verisi ise daha küçük ölçekli şirketlerin durumunu inceliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir