Çin'den yeni hamle

Çin Merkez Bankası, zorunlu karşılıkları 50 baz puan düşürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com / Ajanslar

Çin Merkez Bankası bankaların zorunlu karşılıklarını geçen yıl şubat ayından bu yana beşinci defa indirerek 50 baz puan düşürdü.
              
Çin Merkez Bankası tarafından yapılan yazılı açıklamada indirimin tüm bankalar için geçerli olduğu belirtilirken, büyük bankaların zorunlu karşılık oranları yüzde 17'ye gerilemiş oldu. Değişiklik 1 Mart'tan itibaren geçerli olacak.
              
Merkez bankası zorunlu karşılıkları en son 23 Ekim'de, politika faizinde yapılan 25 baz puan indirimle beraber düşürmüştü.
              
Çin "ihtiyatlı" para politikası altında 2008-2009 finansal krizinden bu yana görülen en gevşek para politikalarından birini uygulayarak ekonomideki yavaşlamayı durdurmaya çalışıyor.
              
Çin'de ekonomik büyüme geçen yıl iç ve dış talepteki gerileme, sanayide kapasite fazlası ve yavaşlayan yatırımların etkisiyle yüzde 6.9'a gerileyerek 25 yılın en düşük seviyesine indi.

Borsalarda satış hız kesmedi

Öte yandan Çin borsaları satışlı bir günü daha geride bıraktı. Şanghay bileşik endeksi haftanın ilk işlem gününü yüzde 2,87 düşüşle 2,687.82 puandan kapatırken Shenzhen bileşik endeksi yüzde 5,36 kayıpla 1,643.35 puandan günü tamamladı.