Çin'i bekleyen dört büyük risk

Dünyanın en büyük tahvil fonunu işleten Pacific Investment Management Company (Pimco), Çin ekonomisini bekleyen dört riski sıraladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

Yılın ilk üç ayında piyasaları büyük bir hengâmeye sahne olan Çin ekonomisi için görünüm halen karanlık.

Çin hükümeti ve ekonomik karar alıcıları ısrarla ekonominin sert inişe geçmediğini bu yıl büyümenin yüzde 6,5-7 aralığında gerçekleşeceğini söyledi. Ancak bazı ekonomistler bu düşüncede değil. 

Pimco Portföy Yöneticisi Luke Spajic, Çin'de Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) resmi olarak yüzde 5,5-6,5 aralığında olacağını öngörüyor.

Spajic ve Pimco'daki meslektaşları bugün yayımladığı raporda Çin ekonomisinin karşı karşıya olduğu dört büyük riski sıraladı.

Kaldıraç 

Spajic'in raporuna göre, Çin 2007 yılından bu yana dünyanın sahip olduğu borcun üçte birine tekabül eden 21 trilyon dolar borç biriktirdi.

Eğer nominal GSYH büyümesi hükümetin hedefi doğrultusunda gerçekleşirse Çin'in en az GSYH'nin yüzde 15 oranında borcu artacak.

Spajic bu durumu, 'Kaldıraç yükselmeye devam ediyor ama yeni büyüme oluşturma yeteneği azalıyor " diye özetledi.

Takipteki krediler

Pimco'nun raporunda 2015'in sonu itibariyle yüzde 1,4 seviyesinde olan takipteki krediler rasyosu önümüzdeki 3-5 yıl yükseliş trendine girecek.

Spajic Çin bankalarına uyguladıkları stress testi sonucunda takipteki krediler rasyosunun yüzde 6'ya kadar çıkacağını öngörüyor.

Çin merkez bankasının kısa vadede bankacılık sistemine büyük bir sermaye enjekte etmesi beklenmiyor ama uzun vadede takipteki krediler sorun yaratabilir.

Gayrimenkul piyasası

Gayrimenkul yatırımlarının ekonomik büyümeyi frenlemeye devam edeceği Çin'de emlak fiyatlarının 2016'da pozitif seviyelere inmesi öngörülüyor.

Pimco'ya göre  kısa vadede Çin gayrimenkul sektörünün büyümenin  lokomotifi olması pek mümkün görünmüyor.

Hisse senedi piyasaları

Piyasa değeri bazında dünyanın en büyük ikinci hisse senedi piyasasına sahip Çin'de yaşanan türbülanslar sonrasında borsaların yüzde 15 düşmesi yatırımcı güveninde büyük hasara yolaçtı.

Çin menkul kıymetler borsasının bu yılsonuna doğru MSCI Gelişen Piyasa Endeksi'ne girmesi bekleniyor.

Pimco Portföy Yöneticisi Luke Spajic, "Çin için emlak piyasası en geniş endişeyi oluşturuyor. Ancak hisse senetleri kontrol edilmesi en zor olacak" diyerek rapora son notu düştü.